Турчинов сказав, нащо бойовикам знадобилось обстрілювати КПП «Оленівка»

Турчинов сказав, нащо бойовикам знадобилось обстрілювати КПП «Оленівка»

Укрінформ
Обстріл контрольно-пропускного пункту (КПП) "Оленівка" в Донецькій області, внаслідок якого загинуло четверо та отримали поранення десять мирних жителів, був заздалегідь спланований окупаційними військами РФ.

Про це йдеться у заяві секретаря РНБО України Олександра Турчинова, повідомляє прес-служба Радбезу.

"Цей цинічний провокаційний акт мав на меті дискредитувати в очах цивільного населення тимчасово окупованих територій та міжнародної спільноти імідж України та її Збройних Сил напередодні чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську та великого християнського свята - Великодня", - йдеться у заяві.

За словами Турчинова, ця провокація була завчасно ретельно спланованою.

"Їй передували події, а саме: напередодні до м. Донецьк прибула група російських кореспондентів-пропагандистів, які одними з перших прибули на місце вчинення провокації та відразу здійснили пряме телевізійне включення з місця події; починаючи з 26 квітня бойовики розпочали підготовку до кривавої провокації шляхом штучного створення черги на виїзді з населеного пункту Оленівка під надуманими приводами, затягуючи перевірку документів громадян, які виїжджали з окупованих територій; представник так званої «ДНР» Е.Басурін завчасно «прогнозував» та анонсував обстріл контрольного пункту в'їзду та виїзду в Оленівці, яка розташована на підконтрольній російсько-терористичним угрупованням території", - наголосив він.

Турчинов підкреслив, що на підставі незаперечних фактів та свідчень місцевих мешканців зрозуміло, що обстріл цивільних громадян здійснювався з району фільтрувальної станції поблизу населеного пункту Ясне, яка перебуває на підконтрольній бойовикам території на відстані близько 4 кілометрів від місця трагедії.

Як зазначив секретар РНБО, доказами непричетності Збройних Сил України до події в населеному пункті Оленівка є те, що спостерігачі російської та української сторін Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у період з 00.00 до 06.00 27.04.2016 не зафіксували жодного факту обстрілу Оленівки з артилерійських систем Збройних Сил України. Крім того, протягом останнього місяця немає жодного підтвердженого випадку порушення режиму припинення вогню з боку Збройних Сил України у частині застосування артилерії у цьому районі.

"Таким чином, наведені факти спростовують звинувачення російських пропагандистських ЗМІ у начебто причетності підрозділів Збройних Сил України до загибелі людей в Оленівці та, відповідно, свідчать про здійснення комплексу провокаційних дій та кривавого теракту з боку російських окупаційних військ і  незаконних збройних формувань з метою дискредитації сил АТО та інформаційного прикриття подальшої військової ескалації конфлікту", - заявив Турчинов.

Як повідомляв Укрінформ, в прес-центрі штабу АТО, коментуючи трагічний інцидент у селищі Оленівка Волноваського району Донецької області 27 квітня, зазначили, що відстань від першої позиції підрозділів ЗСУ до місця інциденту становить 6,6 км.

Таким чином, виходячи з тактико-технічних характеристик 82-мм мінометів, вони не могли застосовуватися на такій відстані, адже у міномета 2Б14 "Піднос" максимальна дальність стрільби становить 3000 м, а 2Б9 "Васильок" - 4200 м.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-