Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу
Повернути Крим Росію змусить лише те, що її буде знесилено
28.04.2016 14:45

- Ми повинні говорити про те, що це рішення неправомірне. Вони (маються на увазі окупанти), не маючи права приймати таке рішення, його прийняли. І вони в змозі його реалізувати, оскільки контролюють кримську ситуацію. Тому ми можемо вважати це рішення ще й злочинним, оскільки внаслідок цього рішення брутально порушуються колективні права кримськотатарсього народу, корінного народу Криму.

Курултай кримськотатарського народу, Меджліс кримськотатарського народу, місцеві меджліси - це є виборні органи кримських татар, і такі інституції передбачаються в тому числі Декларацією ООН про права корінних народів. Росія це все порушила. Ми не в змозі ефективно протидіяти таким рішенням, як і не в змозі зупинити репресії, дискримінацію, які відбуваються в Криму. Але та реакція, яка зараз іде по світу, зокрема, з боку міжнародних організацій (вже є від Європарламенту, Ради Європи, ОБСЄ), все одне до одного, як каміння, викладаються в основу тих майбутніх підходів, які змусять Росію піти з Криму. На сьогодні, на жаль, вони в змозі зреалізувати те рішення, яке прийняли для себе.

- Тиск на Росію часто не виявляється дуже ефективним. Ви вважаєте, що тиск у питанні Меджлісу може змусити її переглянути рішення?

- Ми мали в Берліні розмову у відомстві канцлера Німеччини. Своїм співрозмовникам я говорив, що якщо не було би міжнародної підтримки, Україна наодинці не вистояла би проти Росії, яка є достатньо сильною у військовій сфері державою. Тому ми повинні говорити, що міжнародна підтримка допомагає Україні вистояти. 

Єдиний шлях до того, щоб примусити Росію вести себе відповідно до міжнародного права, це посилення санкцій

Але якщо говорити, чи достатньо кроків, які вживаються з боку Заходу, щоби зупинити Росію, її агресивну поведінку щодо України, до інших сусідів, треба визнати, що цих заходів украй недостатньо. Росія є достатньо потужною країною. Вона сьогодні дозволяє собі просто демонстративно не помічати будь-які твердження, заклики, майже прохання. Тому єдиний шлях до того, щоб примусити Росію вести себе відповідно до міжнародного права, це посилення санкцій. 

Тому такі заяви, в тому числі реакція на заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і визнання його діяльності екстремістською, як на мене, допомагає нам зберігати ситуацію, в якій західні лідери все таки більш усвідомлюють, що треба кардинально вирішувати з просуванням Росії далі на Захід, проти інтересів цих країн. Не всі ще можуть уголос визнати, що дії Росії несуть загрозу вже не тільки Україні (ми стикнулися з цією загрозою, ми намагаємося її від себе відвести), але дії Росії проти України безпосередньо несуть загрозу інтересам західних країн. Не всі лідери готові це вголос визнавати. Хоча вони всі усвідомлюють.

Але ця ситуація - ще складніша й гірша. Оскільки, на відміну від тих часів, коли людина могла знайти собі якусь нішу, бути певним конформістом, не виступати активно проти радянської влади, вести себе спокійно, і влада його тоді не чіпала. Влада могла за ним пасивно стежити. Але ж ця окупаційна влада, вона вимагає постійної демонстрації лояльності. Якщо людина не проявляє таку лояльність, особливо якщо вона працює на певних публічних посадах (вчителі, лікарі, в сфері управління), там люди просто конкурують між собою, як голосніше сказати про Росію, про Путіна, як продемонструвати свою лояльність. До тих, хто мовчить, завжди є питання: чому ти так поводишся? 

Окупанти обрали кримських татар як об'єкт для системних репресій. Вони витісняють кримських татар

Щодо кримських татар, тут особлива ситуація. Окупанти не пробачають і не пробачать кримським татарам те, що вони в масовий і відкритий спосіб виступали проти вторгнення російських військ, виходили з величезними мітингами. І вони обрали кримських татар як об'єкт для системних репресій. Вони витісняють кримських татар. І звідcи ось ці репресії цілеспрямовані проти Меджлісу. 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-