Видача Савченко: процес розпочався, заповнюються екстрадиційні документи

Видача Савченко: процес розпочався, заповнюються екстрадиційні документи

Укрінформ
У Росії розпочався початковий етап видачі незаконно засудженої української льотчиці і народного депутата Надії Савченко для відбування покарання в Україні.

Про це заявив її адвокат Марк Фейгін під час брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Федеральна служба виконання покарань почала процедуру, яка передує рішенню суду, адже саме суд вирішує питання про видачу засудженого для відбування покарання в країну по місцю його громадянства. Це початковий етап, скажемо так, видачі Надії Савченко для відбування покарання в Україні", - сказав він.

Фейгін додав, що ще 7 квітня він заповнив заяву від імені Савченко про те, що вона згодна згідно з Конвенції видачі засуджених відбувати покарання в Україні.

"Документ був переданий Міністерству юстиції України, яке підготувало пакет документів і передало міністерству юстиції Росії", - розповів адвокат.

Він зазначив, що вчора Надія Савченко отримала екстрадиційні документи і почала їх заповнювати. Адвокати планують допрацювати ці документи у п’ятницю безпосередньо в СІЗО.

"Дійсно Надія Савченко отримала вчора набір екстрадиційних документів… Надія їх почала заповнювати, але ми доробимо цю роботу з колегою Полозовым завтра", - сказав Фейгін.

Захисник додав, що зараз вирішуються процесуальні моменти. "Ми вступили у фазу, яка стосується обміну Надії Савченко", - заявив він.

Фейгін вважає, що якщо буде політична воля з боку Кремля, Савченко можуть екстрадувати до України дуже швидко: "Я думаю, що на якісь поступки влада може піти, і якщо дійсно дуже швидко захочуть прискорити процес екстрадиції Надії, то вони це зможуть зробити, якщо дуже напружаться - до місяця".

Разом із тим, він зазначив, що є проблема - вирок Єрофеєву і Александрову, який офіційно набуває чинності 25 травня.

Адвокат пояснив, що 18 квітня їм було винесено вирок, але він не був перекладений російською. А оскільки вони є іноземними громадянами, їм потрібно перекласти документ російською. І тому, відповідно, вирок набуде чинності лише 25 травня.

Після набуття чинності вироку Єрофеєву і Александрову, почнуться одночасно аналогічні процедури щодо екстрадиції в Києві. Фейгін зазначив, що він не знає, скільки часу вони потребуватимуть, але думає, що це питання може вирішитися досить швидко.

Фейгін також повідомив, що у п'ятницю о 9 годині ранку до Надії Савченко приїде адвокат Микола Полозов, який разом із нею заповнить необхідні папери на екстрадицію. Після їх заповнення вони повернуться до Міністерства юстиції. Після цього, один із судів в Україні має формально підтвердити законність вироку Росії, і після цього суду в Києві, суд РФ має ухвалити рішення, екстрадувати Савченко чи ні.

Фото: novayagazeta/Евгений Фельдман

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-