Богдан Яременко, дипломат, політик, керівник "Майдану закордонних справ"
Заборона Меджлісу - що робити далі?
27.04.2016 15:25

- Несподіванки з російським правосуддям можуть бути хіба з точки зору його нескінченної дикості, цинізму і рівня наплювательства на право. Щодо вироків проти тих, кого російська влада вважає опонентами і ворогами, - то вони завжди добре прогнозовані.

Заборона Меджлісу судовим рішенням - це вже не просто боротьба з організацією чи народом. Це боротьба з поняттям прав людини.

Найперша з потреб - підтвердити легітимність існуючого Меджлісу як єдиного представницького органу кримськотатарського народу

Такі рішення й поховають Росію під уламками її безпросвітного варварства.

Наша солідарність із кримськими татарами - незламна, наша повага до них - безмежна.

- У зв`язку з ситуацією, що склалася, до яких першочергових кроків повинен, на вашу думку, вдатися Меджліс?

- Зараз є кілька проблем, і перша з них - підтвердити легітимність існуючого Меджлісу як єдиного представницького органу кримськотатарського народу.

- Це реальне завдання?

- Це реалістично, і зробити це треба і на міжнародній арені, і всередині України. На міжнародній арені вже є певні успіхи. Заяви різних інституцій, як-от РЄ чи ЄС, щодо невизнання рішення російського суду. Українській дипломатії у взаємодії з Меджлісом потрібно завершити цей процес у формі окремих резолюцій різних міжнародних організацій. Також Меджліс має пройти усі судові інстанції включно з ЄСПЛ для визнання рішення РФ неправовоим.

- Який формат роботи Меджлісу вважаєте найбільш прийнятним? Чи може продовжуватись його робота в окупованому Криму після рішення про заборону діяльності?

- Ні, діяльність Меджлісу в Криму має бути припинена, оскільки це загрожує безпеці його членів. Очевидно, необхідно знайти фінансування для заснування офісу Меджлісу в Києві, який зміг би виконувати організаційну, координаційну, інформаційну й аналітичну роботу. Спеціальні регламенти діяльності Меджлісу міг би розробити і затвердити, наприклад, Світовий конгрес кримських татар.

- Чи викличе рішення про заборону Меджлісу, крім виїзду окремих кримських татар, масовий виїзд із Криму корінного народу? Чи це не є загрозою для українського Криму?

- Загроза для українського Криму вже реалізована у вигляді окупації Російською Федерацією. Масового виїзду кримських татар внаслідок цього, з дозволу сказати, судового рішення я не прогнозую. Хоча певна хвиля виїзду активістів буде.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-