У Росії заборонили Меджліс

У Росії заборонили Меджліс

Оновлено
Укрінформ
"Верховний суд" окупованого Росією Криму задовольнив позов так званого "прокурора республіки" Наталії Поклонської про заборону Меджлісу кримськотатарського народу, визнавши його діяльність екстремістською.

Відповідне рішення зачитала суддя Наталя Терентьєва.

"Визнати громадське об'єднання "Меджліс кримськотатарського народу" екстремістською організацією і заборонити його діяльність на території Російської Федерації", - йдеться в рішенні колегії суддів.

За словами Терентьєвої, рішення може бути оскаржене протягом місяця.

Раніше Поклонська заявила, що "Меджліс потрібен тільки для розпалювання розбрату, ворожнечі та ненависті".

Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял в ході дебатів наголосив, що Меджліс кримськотатарського народу є міжнародною організацією і не може бути заборонений в Росії.

Після оголошення вироку всі присутні негайно залишили залу. Джелял заявив, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію, повідомляють Крим.Реалії.

Нагадаємо, 26 квітня в Криму в суді пройшли дебати сторін у справі про заборону Меджлісу.

Напередодні, на засіданні суд долучив до справи рішення Поклонської про припинення роботи Меджлісу. Про своє рішення "прокурор" оголосила 13 квітня.

18 квітня Мін'юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об'єднань, діяльність яких в цій країні зупинена "у зв'язку із здійсненням ними екстремістської діяльності". Цей крок засудила Україна, низка міжнародних організацій та правозахисників.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що питання про заборону діяльності Меджлісу кримських татар на півострові є "внутрішнім російськими питанням", і Росія не має наміру прислухатися до "рекомендацій" ззовні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-