Справа Карпюка-Клиха: нові

Справа Карпюка-Клиха: нові "адвокати за призначенням" і психотропні таблетки

Аналітика
Укрінформ
Скандальний процес Миколи Карпюка та Станіслава Клиха як починався з кричущих порушень, так і закінчується.

Справа наближається до завершення. Дебати призначені на 4 травня. Потім - останнє слово і вердикт присяжних. На початку процесу багато місяців не було відомо місце утримання обвинувачених, до них не пускали консулів, адвокатів, піддавали тортурам. Наразі - традиційні відмови в експертизах, долучення доказів, сумнівні призначення нових адвокатів і незрозумілі фармакологічні ігри навколо Клиха.

З тим більшою повагою треба ставитися і прислухатися до всіх, хто в цій ситуації протистоїть такому правосуддю.

Марина Дубровіна, захисник Станіслава Клиха

- Насамперед, розкажіть, будь ласка, про головну поточну новини у справі Карпюка-Клиха - призначення суддею Вахитом Ісмаїловим нових адвокатів.

- Для нас з Докою стало великою несподіванкою, коли суддя оголосив, що крім нас, адвокатів за угодою, у наших підзахисних будуть ще адвокати за призначенням...

- Стривайте, тобто вас з Докою Іцлаєвим від процесу не усувають, як можна було подумати з деяких новин?

- Ні. Суддя в черговий раз заявив, що ми поводимось неправильно. І тому він додатково призначає ще двох адвокатів. Для нас, повторюся, це було абсолютно несподівано. Ми цих людей не знали, бачили вперше. І у наших підзахисних ніхто згоди на їх призначення теж не питав. Однак, що стосується адвоката, якого призначили Карпюку, там, наскільки я знаю, ситуація неоднозначна. Можливо, він відмовиться від цього призначення. Про це краще запитуйте у Доки. А ось адвокат, додатково призначений моєму підзахисному Станіславу Клиху, як мені здалося, до такого вчинку не готовий. Але - подивимося, як буде.

- Стадія подання доказів завершилася. Що ви можете сказати про ваших свідків?

- З нашими свідками все нормально. Вони приїжджали, давали відповіді на всі запитання. І, на мій погляд, зі своїми свідченнями виглядали переконливо.

- А що погано?

- Погано зі свідченнями невинуватості наших підзахисних, що отримані з України. Там були свідчення багатьох людей, що підтверджують алібі Клиха і Карпюка - що вони ніяк не могли брати участь у Чеченській війні 1994-1995 років. У Стаса, який навчався тоді в університеті - це одногрупники, викладачі. У Карпюка - знайомі, однокашники. Ці матеріали переслали у Верховний суд Чечні, адвокатам і у Слідчий комітет. Однак суд відмовився долучити до матеріалів справи такий великий масив інформації. Причому місцевий Верховний суд відіслав ці документи назад, навіть не розбираючи їх. Просто відправили назад, відмовляючись тим, що не запитували на них. А Слідчий комітет на запит адвокатів надав лише 8 аркушів з 132. Зрозуміло, що це зовсім мізерна частка. У долученні цих матеріалів до справи нам було відмовлено. Але ми до цього вже звикли. Багато простіше перерахувати ті кілька клопотань, які у нас прийняли.

- Минулого разу ми з вами говорили про психологічний зрив Станіслава Клиха і про якісь загадкові «таблетки проти застуди», які давали тільки йому, але не іншим ув'язненим. Що з цим питанням?

- Я отримала відповідь із Слідчого ізолятора, що останній раз Стас отримував ці таблетки 12 січня 2016 року. Однак на розгляді апеляційної скарги 17 березня він буйно поводився, буянив. Тоді в залі була присутня його мама Тамара Іванівна. Вона підійшла до нього ближче, щоб по-материнськи заспокоїти. І Стас викинув з клітки чорний пакетик, на який не звернули особливої уваги. А Тамара Іванівна його підібрала і, як пізніше вона сказала, що в цьому пакеті були таблетки, якими тоді підгодовували Стаса. Так що наразі ця історія для мене залишається загадковою. Мені офіційно заявили, що таблеток з 12 січня Стасу не дають. А в реальності - ось така історія. Що в такій ситуації залишається думати? Не виключено, що якісь таблетки могли йти повз санчастину.

- А яка ситуація з приводу експертиз?

- Ну, я вже розповідала, що проведена медична експертиза докладно описала шрами і ушкодження на тілі у Станіслава і Миколи. Але для нас ключове питання - походження цих шрамів. А експерти, які робили експертизу тут, в Грозному, написали нам, що вони методики визначення причини пошкоджень не знають. Тоді ми з Докою Іцлаєвим подали спільне клопотання про проведення додаткової судово-медичної експертизи в експертній установі, що нам порекомендували в Комітеті із запобігання катуванням (там мають потрібну методику). Але суд нам відмовив у цьому.

Аналогічно я подала клопотання про проведення додаткової стаціонарної психіатричної експертизи Станіславу Клиху. З цього приводу я зверталася до визнаного фахівця, президента Незалежної психіатричної асоціації Росії Юрія Сергійовича Савенка (він давно ще захищав дисидентів від каральної психіатрії) і той дав згоду. Але і в цьому суд нам відмовив. Але ж Стас продовжує поводитись досить різко. І, на мій погляд, подібна експертиза йому просто необхідна.

- Зрозуміло, що ще рано про це говорити, оскільки попереду дебати, вердикт присяжних, багато інстанцій. Але все ж - чи плануєте ви працювати з ЄСПЛ у зв'язку цим процесом?

- Всі необхідні документи і скарги до ЄСПЛ будуть подані, в першу чергу - нашими українськими колегами. Оскільки Європейський суд з прав людини цією справою вже займається. Ви ж не забувайте про те, що і Колю, і Стаса шукали довго, мало не рік, ніхто не знав, де вони знаходяться. І ще тоді необхідні заяви в ЄСПЛ були подані з України.

- Утримання Карпюка і Клиха, недопуск до них адвокатів, консулів - адже це вже грубе порушення?

- Звичайно. Адже є й чітко прописана певна процедура затримання, оповіщення і т. д. Але в цьому випадку наші підзахисні на якийсь час були позбавлені практично всіх прав. Адже їх навіть не було в інформаційних базах ФСВНу. Мені, наприклад, вдалося прорватися до Станіслава абсолютно випадково.

- Останнє. Є ще суто граматична плутанина з написанням прізвища вашого підзахисного. Ви можете все ж пояснити, як правильно - Клих або Кліх.

- Так, дійсно, тут є різночитання. Справа в тому, що у самого Станіслава в паспорті записано українською «Клих», тобто російською «Клых». Однак його батьки за паспортом «Кліх» (російською «Клих»). Тобто при виписуванні йому паспорта сталася помилка, яка призводить тепер до такої плутанини.

Тамара Кліх, мати Станіслава Клиха

Після спілкування з адвокатом Дубровіною у мене була довга довірлива розмова з мамою Станіслава Клиха - Тамарою Іванівною. Велике інтерв'ю з нею ми домовилися зробити пізніше. А поки потрібно повідомити, які саме пігулки були в чорному пакеті, кинутому Стасом і підібраному нею.

Це так звані «заспокійливі» - релаксозан, персен, сонміл; засоби седативного-снодійного-антигістамінного ефектів (сонміл), седативного-транквілізуючого-спазмолітичного ефекту (релаксозан і персен). Тобто все ж психотропні препарати, що роблять вплив на свідомість, але ніяк не протипростудні.

Звернемо увагу і на такий збіг у датах. Відповідно до недавньої офіційної відповіді з СІЗО, Клих, нібито, останній раз отримував таблетки 12 січня 2016 року. А тепер давайте пригадаємо слова Марини Дубровіної, сказані нею в минулому інтерв'ю: «...такий поганий стан у Станіслава - після Нового року. Просто людина зі «скляними очима». До того він нормально спілкувався з нами: зі мною, з Докою, з консулом. Однак він був уже зовсім іншим, коли прийшов на засідання 13-14 січня, просто, ніби, не бачив нікого. Суцільний крик, гвалт, нерозбірлива мова».

Цікаво все ж таки, які саме пігулки і в якій кількості отримував Станіслав Клих 12 січня 2016 року?

 Олена Карпюк, дружина Миколи Карпюка

- Розкажіть, будь ласка, які є важливі новини від вашого чоловіка?

- У нього покращився настрій. Він тепер отримує листи з усього світу...

- Очевидно, це через організацію «Росузник»?

- Думаю, так... Листи звідусіль. Знаю, наприклад, що і з Канади є. І він дуже добре відчуває цю підтримку. Вона додає йому сили. Коля відповідає цим людям по мірі можливостей. І він каже, що тепер нічого не боїться.

- Ми вже говорили про те, що на суд до Грозного їздили брати вашого чоловіка. Після цього були ще поїздки якихось родичів?

- Так. Їздила давати показання дружина брата і її дочка, наша племінниця.

- Які у них залишилися враження?

- Їм дозволили побачення з Миколою. Вони поспілкувалися. Сказали, що вигляд у нього нормальний. Просив передати, що задоволений роботою наших консулів. Каже, вони роблять все можливе і навіть більше.

- А наскільки ви задоволені роботою адвокатів?

- Ну, з Докою Іцлаєвим ми постійно контактуємо. Поговорили і з Іллею Новіковим - він обіцяв приїхати на дебати. Вони будуть 4 травня.

Дока Іцлаєв, адвокат Миколи Карпюка

- Проясніть ситуацію з призначенням суддею додаткових адвокатів.

- У мене сьогодні була розмова з адвокатом, призначеним суддею Миколі Карпюку. Ознайомившись із ситуацією детальніше, він сказав, що відмовиться від цього призначення.

- З якої причини - тому що це суперечить закону або адвокатській етиці?

- Це суперечить і закону, і адвокатській етиці. Це погана практика. У нас прописано, що якщо в справу входить дублюючий адвокат, адвокат за призначенням без згоди адвоката за угодою, то це може призвести до різних санкцій. Аж до позбавлення статусу адвоката.

- Дружина Карпюка сказала, що на стан його духу позитивно вплинуло листування з різними людьми.

- Я тільки сьогодні бачився з Миколою. Листи він дійсно отримує. Але, на жаль, у даний момент, сам відповісти на них не може. Тому що там немає якихось бланків, необхідних для цього.

- Дебати призначені на 4 травня. І незабаром після цього - останнє слово. Готується Карпюк до нього, чи не збирається відмовитися від нього?

- Так, Микола збирається виступати. І ми з ними двічі обговорювали цю тему.

- А як готуються до своїх виступів у дебатах адвокати? Ви будете ділити між собою різні теми?

- Нас тільки двоє захисників. Це не така ситуація, як на процесі Савченко, де постійно працювало три адвоката. Їм логічно було розділити виступи за тематикою, що вони і зробили. А ми з Мариною Дубровіною будемо просто говорити про наших з нею двох підзахисних, кожен - про своє. Хоча... може бути, якісь акценти, нюанси ми з нею все ж узгодимо, обговоримо і поділимо.

Олег Кудрін

 Фото: Oleg Mezentsev/facebook, Анастасія Москвичова/radiosvoboda.org (RFE/RL), Анастасія Станко/argumentua.com, uacrisis.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-