ПАРЄ закликала РФ звільнити Савченко та інших політв’язнів - резолюція

ПАРЄ закликала РФ звільнити Савченко та інших політв’язнів - резолюція

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію із закликом звільнити українців, які незаконно утримуються у Росії за політично мотивованими і сфабрикованими звинуваченнями.

«За» ухвалення документа проголосувало 59 парламентаріїв, «проти» було 4, ще двоє утрималися, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

Дані голосування щодо резолюції, підготовленої на основі доповіді «Гуманітарні питання щодо осіб, захоплених під час війни в України», оприлюднені на офіційному сайті ПАРЄ.

Згідно з документом ПАРЄ закликала 47 країн-членів Ради Європи запровадити санкції проти осіб, причетних до незаконного затримання і засудження народного депутата України Надії Савченко.

Наголошується, що з моменту незаконної анексії Криму РФ і початку військової агресії в Луганській та Донецькій областях сотні українських військовослужбовців і цивільних осіб були захоплені або викрадені. За даними Служби безпеки України, з квітня 2014 року були звільнені 3015 людей, але 123 людини залишаються в полоні сепаратистів, 693 досі вважаються зниклими безвісти. Однак ці дані не охоплюють усіх людей, які були захоплені сепаратистами на окупованих територіях, а їхні родичі часто бояться про це заявляти.

ПАРЄ також глибоко стурбована численними повідомленнями про нелюдські та принизливі методи поводження із захопленими особами, яких піддають тортурам, жорстокому поводженню та сексуальному насильству, а також страчують.

Водночас ПАРЄ висловила занепокоєння ситуацією в анексованому Росією Криму, де місцева влада фактично використовує російське законодавство у сфері боротьби з екстремізмом, сепаратизмом і тероризмом для переслідування кримських татар та проукраїнських активістів. «Асамблея засуджує нещодавні рішення про заборону меджлісу як екстремістської організації, що суперечать міжнародним стандартам і демонструють систематичне порушення прав кримських татар», - наголошується у резолюції.

Асамблея занепокоєна інформацією від правозахисників щодо 11 людей (10 з яких є громадянами України), які утримуються російською владою із порушеннями міжнародного права за сфабрикованими обвинуваченнями.

ПАРЄ відзначає, що найбільш кричущим є приклад члена ПАРЄ Надії Савченко, яка була насильно вивезена до Росії і незаконно утримується під вартою з червня 2014 р. незважаючи на те, що має імунітет відповідно до Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи і протоколу до неї, учасником якої є РФ. Крім того, щонайменше вісім громадян України були затримані у Криму і обвинувачені за політичними мотивами. Після несправедливого розгляду російський суд засудив Савченко до 22 років в'язниці, звинувативши її у вбивстві двох російських журналістів. «Асамблея твердо засуджує незаконні арешти, затримання і судовий розгляд справи Савченко в Російській Федерації і закликає до її негайного звільнення», - підкреслюється у документі.

Асамблея також закликала всі держави-члени Ради Європи застосувати цілеспрямовані санкції щодо осіб, причетних до викрадення, незаконного затримання, несправедливого судового розгляду і засудження Савченко, дотримуючись принципів, встановлених у резолюції ПАРЄ 1966 (2014) у «справі Магнітського».

Водночас Асамблея закликала українську владу розслідувати випадки порушення прав затриманих українськими спецслужбами або іншими військовими батальйонами та покарати винних відповідно до національного законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-