Голова НАБУ: бачимо фейкові декларації депутатів і суддів, але інструменту проти них не маємо

Голова НАБУ: бачимо фейкові декларації депутатів і суддів, але інструменту проти них не маємо

Укрінформ
На сьогодні загальна сума арештованих коштів перевищує 200 млн гривень. Крім цього заарештовані валютні кошти, рухоме і нерухоме майно.

Про це Голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник сказав прямому ефірі інформаційно-аналітичної програми «Події тижня».

Підводячи підсумки роботи за рік він розповів, що, коли Президент видав указ про створення бюро, ще не було підготовлене приміщення, також не був набраний і штат співробітників. «За короткий період часу нам вдалося створити повноцінний правоохоронний орган розслідування, в якому є багато підрозділів, що забезпечують його автономність, а 1 жовтня ми вже були готові починати слідства. Якщо говорити про терміни роботи бюро, 4 грудня, після того, як був призначений спеціальний антикорупційний прокурор, ми вже приступили до перших розслідувань», - наводить його слова ІА ZiK.

«На сьогоднішній день в суд направлено дев’ять кримінальних проваджень по 12 особам. Це наші перші результати роботи. В основному це судді, які були затримані при отриманні неправомірної вигоди. Також ми направили справу одного з керівників служби експортного контролю, який звинувачується у хабарництві в розмірі 250 тис. доларів. Ми заарештували і направили до суду справу одного з керівників державної установи, який завдав збитків державі в розмірі 16 млн. гривень. На підході у нас ще є «цікаві» і «гучні» справи, які ми озвучимо пізніше», – розповів глава антикорупційного бюро.

Також Ситник додав, що на сьогодні загальна сума арештованих коштів перевищує 200 млн гривень. «Крім цього нами було заарештовано валютні кошти, рухоме і нерухоме майно. Сума шкоди, яка була нанесена в результаті злочинів, становить майже мільярд гривень».

З приводу того, як бюро буде справлятися з питанням деофшоризації Ситник сказав: «Для нас особисто офшори це неприємна річ. Практично всі корупційні схеми, які ми розслідуємо, не закінчуються в Україні. Якщо ми говоримо про справи, до яких причетні державні підприємства, то практично у всіх випадках ми стикаємося в офшорами. Ми проводимо слідство, але для цього потрібен час».

Голова Національного антикорупційного бюро також розповів про декларації, які надають депутати та судді. "Наприклад, перевірка декларацій деяких суддів показала, що у них є незадекларовані автомобілі, нерухомість, однак ми не можемо притягнути їх до кримінальної відповідальності. Сподіваюся, найближчим часом цей процес буде запущений і у нас буде ефективний інструмент боротьби», - підсумував голова НАБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-