Держава має дбати про громадян, які залишилися на окупованій території – Немиря

Держава має дбати про громадян, які залишилися на окупованій території – Немиря

Укрінформ
Необхідно створити центральний орган виконавчої влади, який би займався вирішенням проблем проживають на тимчасово окупованих територіях.

Про це заявив у Краматорську на виїзному засіданні Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин та з питань моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, голова цього комітету Григорій Немиря, повідомили в Управлінні інформаційної політики та з питань преси Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.

«Люди, які залишилися на непідконтрольній території Донецької області, є громадянами України, тому держава повинна піклуватися про них», - підкреслив Немиря при обговоренні гострого питання щодо пенсійних виплат тимчасово переміщеним особам (ТПО) і особам, які змушені проживати на територіях, непідконтрольних української влади.

В.о. заступника голови облдержадміністрації Ігор Стокоз підкреслив, що особливу увагу Комітету необхідно звернути на «сіру зону».

«У селищі Зайцево зараз складна ситуація, оскільки частина населеного пункту знаходиться на території, підконтрольній української влади, інша - на тимчасово окупованій території. Тому органи виконавчої влади не можуть здійснювати соціальні виплати і забезпечувати весь спектр послуг, передбачених законодавством», - зазначив заступник губернатора.

Немиря наголосив, що в Україні необхідно створити центральний орган виконавчої влади, який займався б законодавчим вирішенням проблем, що стоять перед тимчасово переміщеними особами і тими, хто проживає на тимчасово окупованих територіях. Він зазначив, що приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів у відповідність із Законами міститься в рекомендаціях до парламентських слухань.

Водночас заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін зазначив, що сьогодні поняття «внутрішньо переміщені особи» є визначене, і пенсія їм виплачується на відміну від пенсіонерів, які залишилися на тимчасово окупованій території.

«На сьогоднішній день законодавчо не врегульовано питання про виплату пенсій людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Це пов'язано з проведенням антитерористичної операції і неможливістю доставки туди коштів. Це питання має бути врегульоване на законодавчому рівні», - підкреслив він.

В ОДА констатували, що перед засіданням комітету ВР для ознайомлення з проблемами, які виникають перед ТПО, депутати відвідали Мар'їнський і Великоновосілківський райони, поспілкувалися з громадянами, що перетинають КПВВ «Маріїнка» і «Новотроїцьке, і з представниками місцевих органів влади. Також депутати відвідали місця компактного проживання тимчасово переміщених осіб у Святогірську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-