Мінські переговори: Україна готова продовжувати тільки після припинення вогню

Мінські переговори: Україна готова продовжувати тільки після припинення вогню

Укрінформ
У столиці Білорусі закінчила на сьогоднішній день роботу Тристороння контактна група.

Про це у Фейсбуці повідомила речник Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Українська сторона очікує, що представники окремих районів Донецької і Луганської областей продовжать роботу зі звільнення незаконно утримуваних осіб. Як і домовлялися раніше, в першу чергу мова йде про людей, які потребують медичної допомоги, а також тих, хто знаходиться в полоні більш ніж рік. Для нас звільнення людей – найбільш вразливе і найбільш принципове питання. У цьому контексті українська сторона знову поставила питання про повернення в Україну Надії Савченко", - написала Оліфер.

Вона також наголосила, що тривають обстріли з боку представників "ДНР" і "ЛНР". "Безпека є базовою умовою Мінських угод. Режим припинення вогню, відведення озброєнь з лінії зіткнення, підтвердження такого відведення інспекторами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ - тільки після виконання перших пунктів Мінських домовленостей можна говорити про повноцінну роботу з гуманітарних, економічних і політичних питань. Без припинення вогню неможливо нормально проводити роботи з розмінування", - наголосила Оліфер.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста як і раніше не має доступу до українських заручників, які перебувають на тимчасово непідконтрольній Україні частині Донбасу. За словами Оліфер, українська сторона наполягає на тому, щоб експерти МКЧХ отримали такий доступ найближчим часом.

Проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей можливе тільки після повного припинення вогню, виведення іноземних військових підрозділів, повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном. Крім того, такі вибори можуть пройти лише відповідно до українського законодавства, за участі українських партій та українських журналістів, зауважила Оліфер.

"Українська сторона також порушила питання про зрив відкриття автомобільного коридору Лисичанськ - Золоте - Первомайск - Стаханов представниками окремих районів Луганської області. 31 березня 2016 року о 10:30 був відкритий контрольний пункт в'їзду-виїзду в Золотому. Саме ОРЛО регулярно порушували питання відкриття цього КПВВ. Проте, незважаючи на попередні домовленості, досягнуті як у рамках підгруп з гуманітарних і економічних питань, так і на засіданні Тристоронньої контактної групи, представники окремих районів Луганської області з невідомих причин заблокували пропуск людей, автотранспорту і гуманітарних вантажів. Подібний підхід до вирішення соціально-економічних питань загострює гуманітарну ситуацію в регіоні. Своєї згоди на відкриття цього автомобільного коридору представники окремих районів Луганської області не дали і сьогодні", - повідомила Оліфер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-