Шульц: Європа не залежить від Туреччини і не торгується

Шульц: Європа не залежить від Туреччини і не торгується

Укрінформ
Президент Європарламенту Мартін Шульц впевнений, що угода між ЄС і Туреччиною допоможе нарешті вирішити проблему біженців, але абсолютно не згоден з твердженнями про те, що Європа залежна тепер від Анкари.

Про своє бачення ситуації німецький соціал-демократ розповів в інтерв'ю Bild Am Sonntag.

«ЄС не залежить від Туреччини», - категорично заявив Шульц.

За його баченням, Туреччина визнала, що має більше кооперуватися з Європою у питаннях біженців, зміцнювати в цілому співпрацю, і тому хоче інтенсифікації переговорів про вступ до ЄС. Але при цьому політик підкреслив, що «треба чітко розділяти» питання подолання кризи біженців і довгострокові переговори про вступ Туреччини в ЄС або полегшення візового режиму для її громадян. У тому, що стосується візової лібералізації "не буде ніяких послаблень", і Анкара повинна спочатку виконати всі необхідні умови, заявив він.

Коментуючи різку реакцію лідера Туреччини на сатиричний кліп про нього на німецькому ТБ і відповідаючи на запитання, чи не поставить це під удар європейсько-турецьку угоду, Шульц зауважив, що угода була укладена не з паном Ердоганом, а з Турецькою Республікою, і переговори велися з урядом прем'єр-міністра Давутоглу, "який є дуже серйозним партнером". Що стосується Раджепа Тайіпа Ердогана, то «політики повинні уживатися з сатирою, навіть турецький президент» і треба сказати турецькому лідеру: «дорогий пане Ердоган, тут ви зайшли надто далеко».

Шульц визнав, що Брюсселю доводиться співпрацювати в питанні біженців з країнами, які «не є Ельдорадо демократії». Але при цьому європейські партнери не збираються, навіть заради розв'язання кризи біженців, закривати очі і відмовчуватися на порушення прав людини і наступ на свободу слова, так само як і на ставлення Анкари до курдів.

Глава Європарламенту дивиться з оптимізмом на процес відправки до Туреччини з Греції незаконно прибулих туди біженців і зустрічної передачі в Європу до 72 тисяч чоловік на легальній основі, який що починається в понеділок. «Я налаштований оптимістично і вірю, що вдасться розподілити їх», - каже він. Німеччина готова прийняти таким чином 40 тис шукачів притулку, Франція – 30 тис, Португалія 10 тис. "І якщо ми зробили це один раз, розподілимо квоти в ЄС, я впевнений, що воно буде працювати далі, починаючи з цього моменту", - заявив європолітик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-