Скасування віз: Зеркаль вірить, що Україна встигне на

Скасування віз: Зеркаль вірить, що Україна встигне на "один поїзд з Грузією"

Ексклюзив
Укрінформ
Україна виконала все, що мала, в рамках безвізового пакету, і розраховує, що все ж буде розглядатися в одному пакеті з Грузією, як і було передбачено спочатку.

Про це кореспонденту Укрінформу у ФРН розповіла заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

"Якщо не буде ніяких зауважень до нас (а зараз немає підстав для них), процес піде досить швидко і так, у принципі, як ми і сподівалися, що встигнемо з грузинами сісти в один поїзд. Ми на це розраховуємо", - сказала заступник міністра.

Зеркаль нагадала, що законодавчу ініціативу Єврокомісія повинна подати на початку квітня, як сподіваються у Києві, одразу після голландського референдуму, запланованого на 6 квітня. Наступного тижя українські дипломати будуть намагатися владнати це питання, щоб не було тяганини. У Брюссель вирушить і сама Зеркаль.

А поки що заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції прибула до Берліна, де разом з начальником національної поліції Хатією Деканоїдзе проведе спільні і окремо зустрічі зі статс-секретарем у Міністерстві внутрішніх справ ФРН Клаусом-Дітером Фритше, а також у відповідних підрозділах МЗС Німеччини та відомства федерального канцлера, з людьми, від голосу яких багато що залежить.

"Ми приїхали в Берлін, щоб завершити наше спілкування з виконання плану щодо безвізового режиму", - пояснила мету візиту Зеркаль. Вона наголосила, що Київ зробив всі необхідні кроки, щоб вийти на фінальну подачу законодавчої ініціативи від Комісії. "І те, наскільки швидко ми будемо просуватися далі, залежить від таких країн, як Німеччина", - наголосила дипломат.

Зеркаль зазначила, що "Німеччина стала єдиною країною, яка після ухвалення (Європейської) Комісією рішення про виконання Україною всіх критеріїв щодо безвізового (режиму), поставила під сумнів", і тепер завдання зараз полягає в тому, "щоб вони більше не сумнівалися".

Представникам України важливо дізнатися, які проблеми хвилюють німецьку сторону щодо України, що саме в їх розумінні може стати перешкодою позитивних рішень всередині самої Німеччини.

З іншого боку, українська сторона бачить необхідність підтримки або допомоги в подальшому просуванні роботи в питанні забезпечення, наприклад, Національного агентства з питань запобігання корупції. "Розуміючи, що проблема запобігання корупції стоїть дуже гостро на порядку денному, звичайно, ми будемо говорити про те, що є питання, пов'язані зі штатом, набором людей (в НАПЗ); може у них буде можливість підключитися до цього", - каже Зеркаль.

Вона звертає увагу на те, що у німців вже давно є тестові програми, налагоджені інші питання, пов'язані з практичною реалізацією і створенням відповідних інституцій, відпрацьовані механізми запобігання всередині самих цих інституцій. "Дуже хотілося б тут знову не винаходити велосипед, а скористатися вже наявним досвідом, вважає заступник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-