Київ не виключає обміну Савченко за

Київ не виключає обміну Савченко за "естонським варіантом"

Ексклюзив
Укрінформ
Українська сторона опрацьовує всі можливі варіанти обміну Надії Савченко і вважає цікавим прецедентом у цьому плані так званий "естонський варіант", коли рішення про амністію ухвалювалося одночасно обома сторонами і відбувався обмін уже вільними громадянами.

Про це у вівторок у коментарі кореспондентові Укрінформу заявив заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.

"Для того, щоб використати у випадку з Надією Савченко механізм відбування покарання на території своєї держави, необхідно визнати винесеній їй у Росії вирок. Це традиційна пастка. Саме тому іноді використовується так званий "естонський варіант", коли Путін амністував естонського громадянина на своїй території, а Естонія по домовленості - громадянина Росії. І тоді відбувся обмін ними як вільними людьми, і не треба визнавати вирок. Безумовно, мені здається, і українській, і російській стороні краще було б використати такий варіант", - сказав Пристайко.

За його словами, те, що російська сторона у випадку з  Савченко вже дійшла до суду, дещо ускладнює ситуацію, однак, на його думку, президент Росії все ще може використати "естонський варіант" і амністувати ув'язнену українську льотчицю.

Дипломат не погодився з припущенням, що у даній ситуації козирі в руках Путіна і все залежить від його волі: "Ні, все в руках переговорних команд. Путін так само використовує ті шляхи, які відкриті для нього. Безумовно, він має певну свободу у прийнятті рішень, але все одно в рамках того, що дозволяє йому ситуація, яка склалася. У нас же теж є ці двоє ГРУшників, захоплених на нашій території зі зброєю в руках".

На його переконання, що б не говорили Путін і Лавров щодо того, що скасування міжнародних санкцій - це проблема тих, хто їх запровадив, насправді як Савченко, так і ці російські спецпризначенці створюють велику проблему для Путіна і його режиму, яку вони мають вирішувати.

"Це real politic. А те, що вони говорять, то інша річ. Вони просто дуже помилилися з людиною, яку захопили, Надія Савченко - це їхня величезна помилка", - наголосив дипломат.

У цьому контексті Пристайко назвав "дуже щедрою" пропозицією готовність президента України Петра Порошенка обміняти Савченко на двох російських спецпризначенців. "Цього вже достатньо для Російської Федерації, більше ніхто їй нічого пропонувати не буде", - резюмував він.

Нагадаємо, 26 вересня 2015 року на російсько-естонському кордоні співробітника служби безпеки Естонії Естона Кохвера обміняли на Олексія Дрессена, який відбував в Естонії ув'язнення за шпигунство на користь Росії.

Таллінн закидав Москві викрадення Кохвера російськими спецслужбами 5 вересня 2014 року з території Естонії та його арешт. Натомість російська сторона наполягала, що затримання Кохвера відбулося на естонсько-російському кордоні. За твердженням російських спецслужб, у Кохвера знайшли зброю та велику суму грошей. Згодом суд у Пскові засудив Кохвера до 15 років позбавлення волі.

Ув'язнення Кохвера викликало протест з боку ЄС та США. На адресу Росії неодноразово лунали заклики звільнити естонського офіцера з незаконного ув'язнення.

Дрессен відбував в Естонії з 2012 року 16-річне ув'язнення за державну зраду (шпигунство на користь Росії).

За словами адвоката Кохвера - Марка Фейгіна, причиною обміну стала майбутня промова російського президента Володимира Путіна на Генеральній Асамблеї ООН.

Фото: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-