До криворізьких

До криворізьких "каруселей" додалися фальсифікації, але явка - рекордна

Укрінформ
У Кривому Розі фіксують вдвічі більшу явку, ніж торік на виборах міського голови. Підвезення виборців залишається найбільш поширеним порушенням, але фіксують і фальсифікації протоколів.

Про це йдеться у заяві "Опори", розміщеній на сайті громадянської мережі.

"У період з 12:00 до 16:00 спостерігачі "Опори" виявили випадки порушення таємниці голосування на 1,25% виборчих дільниць Кривого Рогу. Натомість на 2,5 % виборчих дільниць міста зафіксовані випадки фотографування бюлетенів, що прямо заборонено законодавством. У той же час, на 17,5% дільниць міста виявлені незначні процедурні порушення", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у часовий період з 8:00 до 16:00 спостерігачі "Опори" в цілому зафіксували 26 інцидентів, пов’язаних із виборчим процесом. Найбільше з них стосувалися випадків підвозу виборців - 14; спроби фотографування виборчих бюлетенів - 2, спроби фальсифікації виборчої документації - 1, присутність сторонніх осіб - 1, спроби грошового підкупу виборця - 1; винесення   виборчого бюлетеню із приміщення дільниці - 1, інші порушення - 5.

Таким чином, найпоширенішим інцидентом станом на 16 годину залишається організоване підвезення виборців. На підставі неодноразово виявлених фактів підвозу виборців на виборчі дільниці "Опора" закликала правоохоронні органи перевірити факт підвезення виборців на замовлення Криворізької міської організації ветеранів на наявність ознак непрямого підкупу (стаття 160 Кримінальний Кодекс України), та з’ясувати джерело фінансування перевезення для виявлення наявності чи відсутності ознак злочину.

На дільниці №121524 спостерігачами "Опори" були виявлені вже підписані членами ДВК протоколи про підрахунок голосів виборців. Двадцять підписаних наперед протоколів були виявлені на столі голови ДВК №121524. На них не були проставлені печатки, але уже стояли підписи голови, заступника та секретаря комісії. Після виявлення порушення члени ДВК перекреслили свої підписи на протоколах про підрахунок голосів, а спостерігачі "Опори" звернулися з приводу порушення законодавства до поліції.

Станом на 16 годину активність виборців на позачергових виборах Криворізького міського голови склала 44,9% (похибка - 1,1%). Для порівняння "Опора" нагадує, що на повторному голосуванні Криворізького міського голови 15 листопада 2015 р. станом на 16 год. явка складала 28%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-