У Сирії росіяни показали зразкову

У Сирії росіяни показали зразкову "гібридну операцію" - експерт

Укрінформ
Якщо Росії не вдасться вирішити сирійський конфлікт з вигодою для себе, вона прагнутиме його "заморозити".

Таку думку у статті "Гібридна війна: все тільки починається..." у тижневику Дзеркало тижня висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

"Сирійський конфлікт, багато в чому, як і український, внаслідок втручання Росії, перейшов у затяжну фазу млявого переговірного процесу. При досить умовній результативності переговорів (як і в Україні, в Сирії режим "припинення вогню" є, швидше, фікцією) між США і РФ, для останньої тактичне завдання залишається таким самим, як і в Україні: "заморожування" конфлікту, якщо його не вдасться вирішити вигідним для Москви чином", - написав експерт.

Горбулін нагадав, що в сирійський конфлікт, який триває з 2011 року, Росія втрутилася "не раптово, але різко й послідовно", однак, на відміну від агресії в Україні, вона відразу перейшла до відкритого використання власних Збройних сил, зокрема авіації і ракет.  

"Не виключено, що це є наслідком аналізу дій самої РФ в Україні. Адже 1 березня 2014 р. екс-президент Янукович, що вже на той час переховувався в Росії, звернувся до Путіна з проханням ввести війська на територію України. Тоді це не було реалізовано у форматі відкритого вторгнення, - роль "передових загонів" довірили квазімілітарним об'єднанням. Відтак Росія досі змушена офіційно приховувати й заперечувати свою військову присутність на Сході України. Схоже, що в Сирії вирішили йти іншим шляхом: зразу заявити про свою присутність", - зазначає Горбулін.

На його думку,  де-факто Росія саме на прикладі Сирії провела в повному обсязі те, що вона сама могла б вважати майже зразковою "гібридною операцією", де при мінімальних витратах, передусім військових, було досягнуто певних результатів, позитивних для зовнішньої політики Росії на даному етапі.

"При цьому сирійська кампанія - це не тільки операція прикриття власних помилок на інших аренах (наприклад, в Україні), отримання додаткових козирів для зовнішньополітичного торгу або закріплення своїх позицій на Близькому Сході (що після падіння Каддафі та серії революцій у рамках "арабської весни" було трохи проблематично), а й демонстрація готовності ЗС РФ виконувати операції на віддалених театрах воєнних дій", - вважає експерт.

Фото: mil.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-