Референдум у Нідерландах- це питання гідності - євродепутат

Референдум у Нідерландах- це питання гідності - євродепутат

Укрінформ
Депутат Європейського парламенту, член нідерландської партії VVD, глава "Альянсу лібералів та демократів за Європу" Ганс ван Бален закликав голландців підтримати Угоду про асоціацію Україна-ЄС на референдумі, що має відбутися 6 квітня у цій країні.

Про це він сказав під час дебатів “ЄС, Нідерланди, Україна: перспективи та переваги співпраці”, які відбулися у Гаазі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Немає значення, до якої партії ти належиш, але це питання щодо того, щоб бути на боці людей, які хочуть жити в нормальній країні. Українці хочуть таку країну, де є закон і право, де йде боротьба з корупцією, де ти можеш працювати, де є свобода слова і вільні медіа. Тобто українці хочуть жити у вільній країні і приймати свої власні рішення. І вони мають отримати цей шанс. Це питання гідності. У цій угоді є і торгова складова, але це також і про Україну як демократичну країну. Тому я, звичайно, без будь-яких сумнівів буду голосувати “так”, - сказав він.

Водночас депутат відзначив, що сам референдум не пов’язаний із Україною.

“На жаль, на цьому референдумі, як і на багатьох інших, люди не голосують безпосередньо за питання, про які запитують. У нас був референдум про європейську Конституцію. Тоді прийшло 60% відсотків і близько 60% сказали “ні”. Коли почали з’ясовувати, які ж були причини: тодішній уряд був непопулярним, люди не знали нічого про угоду, були люди, яким не подобався ЄС, але це не було безпосередньо пов’язано із самим договором. На жаль, цей референдум не про Україну”, - відзначив він.

У дебатах, на які зібралися представники голландської громадськості, журналісти, експерти, також взяла участь європарламентарій Ребекка Гармс. З українського боку - депутат ВР Сергій Лещенко, аналітик фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» Марія Золоткіна, експерт Несторівської експертної групи Євген Глібовицький.

Окрім того, в рамках дебатів відбулася презентація виставки «Україна. Донбас. Відновлення», присвячена відновленню інфраструктури у звільнених містах Донбасу. На виставці були представлені фотоматеріали, дитячі малюнки та кондитерські вироби, виготовлені дітьми з цих міст.

Раніше, у Гаазькому кампусі Лайденського університету відбулася дискусія щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС за участі Сергія Лещенка та посла України у Нідерландах Олександра Горіна.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня у Нідерландах пройде консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-