Євродепутати просять про

Євродепутати просять про "нормандську зустріч" заради Савченко

Укрінформ
Вирок у справі української льотчиці Надії Савченко суперечить міжнародному праву і Мінським домовленостям. Росія повинна негайно звільнити Савченко, а також інших українців, які нелегально утримуються на території РФ.

Про це йдеться у спільній заяві голови комітету Європарламенту у закордонних справах Елмара Брока, голови Делегації ЄП до Парламентського комітету асоціації ЄС-Україна Андрея Пленковича і доповідача ЄП з питання України Яцека Саріуш-Вольського з приводу вироку суду у справі Савченко.

“Ми, члени Європарламенту, рішуче засуджуємо вирок у справі Надії Савченко, депутата Верховної Ради України, члена Парламентської асамблеї Ради Європи, яку було захоплено проросійськими бойовиками на території України, передано представникам російської влади і яка незаконно утримується в Росії протягом майже двох років”, - йдеться в заяві депутатів Європарламенту.

Вони підкреслили, що суду над Савченко не повинно були бути, а її звільнення мало відбутися вже давно з огляду на її стан здоров’я і кілька етапів голодування.

На їх переконання, цей вирок є “кричущим порушенням” міжнародного права, Мінських домовленостей і переговорів у Нормандському форматі, в якому сторони домовилися про звільнення й обмін всіх полонених і незаконно затриманих осіб.

“Ми закликаємо лідерів Нормандського формату терміново зустрітися і досягти остаточного порозуміння з цього важливого питання”, - йдеться у заяві.

Євродепутати закликали російську владу негайно і без попередніх умов звільнити Надію Савченко, а також Олега Сенцова, Олександра Кольченка й інших українців, які незаконно утримуються на території Росії.

Напередодні суд у Донецьку Ростовської області засудив Надію Савченко до 22 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-