"Борг Януковича": Москва через лондонський суд вже й "пеню" вимагає

Укрінформ
За версією Росії, борг України перед РФ за облігаціями на $3 мільярди (так званий борг Януковича) на 20 березня разом з відсотками становить $3,137 мільярда.

Це слідує з позову до України, поданого в інтересах Росії компанією The Law Debenture Trust Corp. в англійський суд, повідомляє РБК.

У позові йдеться, що 21 грудня 2015 року, коли настав строк погашення паперів, Україна не виплатила $3,075 млрд (основний борг і останній купон) і в результаті порушила договір довірчого управління (Trust deed) з The Law Debenture Trust, умови позики і агентську угоду з Citibank як платіжним агентом і реєстротримачем.

«Внаслідок відмови України платити повірений (трасту) і Міністерство фінансів РФ (як єдиний власник паперів) зазнали збитків, які потрібно оцінити (суду), включаючи невиплачені 3,075 млрд дол., штрафні відсотки, а також різноманітні інші витрати по захисту своїх прав у рамках випуску облігацій», - йдеться у позовній заяві.

При цьому позивач вважає, що штрафний відсоток повинен нараховуватися за ставкою 8% (законодавчо встановлена ставка боргу, визнаного в судовому рішенні), або 683,33 тис. дол. на день, або за ставкою 5% (як в умовах паперів), або за альтернативною ставкою, якщо вирішить суд.

Як повідомляється в позовній заяві, станом на 16 лютого, коли був поданий позов, Україна була винна Росії 3 млрд 114 млн 633 тис. дол. (за ставкою 8%) або 3 млрд 99 млн 771 тис. дол. (за ставкою 5%). При цьому позивач просить суд призначити додаткову компенсацію на користь Росії понад суми боргу та накопичених відсотків.

Позов був поданий у Високий суд Англії, розглядати його буде новий підрозділ, створене наприкінці 2015 року, - Financial List, який спеціалізується на британських і міжнародних спорах, що стосуються цінних паперів, деривативів, валютних і товарних ринків. Свій перший вердикт спеціалізований суд виніс у січні 2016 року. Інтереси номінального позивача - трасту представляє Norton Rose Fulbright, Мінфіну Росії - Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, а Україна найняла для захисту лос-анджелеське Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan.

Як повідомляв Укрінформ, Україна підтвердила отримання повідомлення Високого суду Лондона про судовий позов від РФ за єврооблігаціями на 3 млрд дол.

У грудні 2013 року, в розпал Євромайдану, уряд Миколи Азарова в рамках домовленостей Віктора Януковича з президентом РФ Володимиром Путіним випустив п'ятирічні єврооблігації, які викупив Фонд національного добробуту Росії. Наприкінці серпня-2015 найбільші власники українських євробондів погодилися списати 20% номінальної вартості зобов'язань. Досягти домовленості з російською стороною не вдалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-