Європейська інтеграція України вигідна ЄС - експерти

Європейська інтеграція України вигідна ЄС - експерти

Укрінформ
Головною перешкодою на шляху України до Євросоюзу європейські і українські експерти вважають корупцію.

Такі дані соцопитування оприлюднила сьогодні на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головною перешкодою на шляху до Євросоюзу українські та європейські експерти солідарно вважають поширеність корупції. А для депутатів, які були опитані, це важливо, однак не первинно. Первинною для наших депутатів є агресивна політика Російської Федерації», - сказала Бекешкіна.

Вона зауважила, що і українські і європейські експерти теж позначають поширеність корупції як одну з головних перешкод на шляху до ЄС.

«Але на перше місце вони ставлять корупцію на відміну від нардепів», - зауважила Бекешкіна.

Вона повідомила, що фонд проводив опитування з 28 лютого по 17 березня. Були опитані 22 українських і 22 європейських експертів, а також 16 депутатів ВР. Метою опитування було з'ясувати думку нардепів-експертів та експертів з приводу того, які вигоди європейська інтеграція України принесе самій Україні та ЄС і в чому полягають головні перешкоди на цьому шляху.

Опитування засвідчило, що, крім корупції та агресії з боку РФ, інтеграції України заважають політичні позиції керівників окремих членів Євросоюзу, зокрема їхні побоювання щодо нової хвилі розширення. З цією думкою погодились як українські, так  і європейські експерти та депутати, повідомив на прес-конференції політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Олексій Сидорчук.

За його словами, на думку українських експертів, головні переваги європейської інтеграції для України полягають в отриманні доступу до ринків капіталів, продукції та послуг ЄС. Європейські експерти погоджуються з українськими колегами з приводу важливості відкриття європейського ринку, втім головними плюсами для України називають утвердження верховенства права в країні та модернізацію її економіки.

«Вихід на ринки ЄС і посилення верховенства права в Україні так само є ключовими перевагами європейської інтеграції для більшості народних депутатів», - сказав експерт.

Сидорчук також зауважив, що українські та європейські експерти сходяться на думці про те, що європейська інтеграція України вигідна ЄС насамперед тому, що дасть змогу йому покращити безпеку на своїх східних кордонах завдяки стабілізації та демократизації України.

Депутати переважно погоджуються з експертами, додаючи як вигоду для ЄС можливість оновлення і зміцнення його системи цінностей внаслідок їх популярності в українському суспільстві. Важливими перевагами ЄС, на думку українських і європейських експертів та депутатів, є й нові можливості економічної співпраці з Україною, а також доступ країн ЄС до кваліфікованого людського капіталу з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-