Повернення грошей Януковича: ВР зробила перший крок

Повернення грошей Януковича: ВР зробила перший крок

Укрінформ
Верховна Рада в четвер ухвалила за основу проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, валютних цінностей, державних облігацій України, казначейських зобов'язань України, дорогоцінних металів та/або каміння, інших цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду». 

Відповідний доопрацьований законопроект №4057 підтримали 228 депутатів.

Законопроект було ухвалено з пропозицією народного депутата із фракції "Самопоміч" Олени Сотник. Вона запропонувала чітко позначити коло третіх осіб, які підпадатимуть під дію цього нормативного акта - прописати, що при доведенні провини має бути вказано, що матеріальні цінності були передані цим особам у незаконнний спосіб підозрюваним.

Доопрацюванням законопроекту займатиметься робоча група, до якої входитимуть міжнародні консультанти.

За словами народного депутата від БПП Івана Вінника, головним нововведенням законопроекту після консультацій стало звуження правозастосування норм цього законопроекту.

«За пропозицією Юрія Луценка ми звузили правозастосування цього закону до злочинів, які були вчинені за статтями 191, 255, 368. Це розкрадання, створення злочинного угруповання, чиста корупція - отримання хабара. Це стосується тільки суб'єктів, які були держслужбовцями. Не стосується простих громадян», - сказав Вінник.

За його словами, у законопроекті виокремлюється, що звернення в дохід держави може бути накладено виключно на грошові кошти, валютні цінності, державні облігації, казначейські зобов'язання, дорогоцінні метали і доходи, які зберігаються в банківських установах.

Вінник також повідомив, що були зауваження, що цей закон вводить презумпцію винуватості, але вдалося досягнути консенсусу.

«Спочатку у законопроекті передбачалося, що підозрювана особа мала б доводити законність отриманих нею грошей. Ми це змінили. Ні, прокурор у своєму клопотанні має доводити незаконність отриманих обвинуваченою особою грошей», - уточнив Вінник. 

Після ухвалення такого рішення народні депутати пішли на перерву до 16-ї години. 

Раніше у четвер Верховна Рада включила до порядку денного цей законопроект лише з четвертої спроби. 

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня народні депутати кілька разів намагалися включити до порядку денного законопроект №4057 про спецконфіскацію. Ініціатори законопроекту, зокрема, народний депутат від БПП Іван Вінник наголошував, що саме цей закон допоможе повернути в Державний бюджет активи Януковича. Проте деякі депутати висловили незадоволення цим законопроектом через побоювання, що дія закону може поширитися на будь-якого громадянина і в будь-кого можуть конфіскувати кошти до ухвалення вироку суду. 

На пленарному засіданні Верховної Ради 16 березня депутати зірвали голосування цього закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-