В Україні пропонують створити антикорупційний суд

В Україні пропонують створити антикорупційний суд

Укрінформ
В Україні необхідно створити окремий суд, який займатиметься виключно справами, пов'язаними із корупцією.

Таку думку під час медіа-сніданку в офісі РПР висловив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам необхідний окремий антикорупційний суд або окрема судова палата. По-перше тому, що зараз суддя має можливість «вбити» будь-яке розслідування, адже може не надати дозвіл на прослуховування, обшук, доступ до банківської таємниці. По-друге, суддя може нівелювати справу у суді», - сказав Шабунін.

Він запевнив, що за лобіювання питання, пов'язаного з утворенням такого суду, експерти візьмуться вже найближчим часом, коли відбудеться остаточний запуск роботи Національного агентства з питань запобігання корупції.

На думку експерта Реанімаційного пакету реформ (РПР) Ярослава Юрчишина, процес його утворення буде нелегким. «В іншій країні на це піде півроку, а ми півроку тільки «бодатися» будемо, а вже потім розпочнемо його створювати. У нас вже зараз є випадки, коли судді просто розвалюють справи, добре підготовлені у Національному антикорупційному бюро України», - зазначив він.

Виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара підтримує точку зору щодо необхідності окремого суду. «Якщо у суді взято (хабара - ред.), то все пропало», - сказав він і додав: «Тут справа більш-менш рухається, єдине, що не так швидко, як хотілося б, але шанси є».

Водночас експерти переконані, що Україна рухається правильним шляхом у побудові моделі органів, які долатимуть корупцію. Спочатку було створено ті, які займаються досудовим слідством (НАБУ), процесуальне керівництво, державне обвинувачення - спеціальна антикорупційна прокуратура. А спецсуд - це вже наступний етап.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-