Вибори на Донбасі неможливі без відновлення безпеки - Пайєтт

Вибори на Донбасі неможливі без відновлення безпеки - Пайєтт

Оновлено
Укрінформ
Питання щодо відновлення безпеки на Донбасі має стати першим у виконанні Мінських домовленостей, без цього там не можна проводити вибори або чекати від Верховної Ради імплементації відповідного  законодавства.

Таке переконання під час промови перед слухачами Києво-Могилянської академії висловив Посол США Джеффрі Пайєтт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо питання про безпеку на Сході... Для нас, для Сполучених Штатів, дуже чітко зрозуміло, що першим суттєвим кроком у виконанні Мінських домовленостей є встановлення безпеки. Ніхто не очікує, що відбудуться вибори або  буде досягнутий прогрес у Раді у виконанні зобов'язань, які Україна має за Мінськими угодами, поки українські солдати продовжують гинути буквально кожного дня», - сказав американський дипломат.

Пайєтт уточнив, що для того, щоб провести вибори на Донбасі, які б відповідали міжнародним стандартам й призвели до врегулювання конфлікту, Україні може знадобитися міжнародна присутність.

«Я очікую, і ми все ще працюємо над цим з нашими міжнародними партнерами, -  якщо там мають відбутися вибори, - і ми дуже сподіваємося, і Президент Порошенко сподівається, що це будуть реальні вибори за стандартами ОБСЄ на Донбасі, які мають обрати українську владу у цьому регіоні. У цьому сенсі треба буде мати якусь міжнародну присутність, щоб  стабілізувати ситуацію з безпеки, щоб надати безпеку  для виборів. Для цього потрібне дотримання деяких умов. По-перше, має бути запит з боку України, по -друге,  ми маємо провести консультації з нашими європейськими та міжнародними партнерами», - сказав він. 

За словами дипломата, основні зусилля зараз зосередженні на досягненні стійкого припинення вогню, на досягненні інших положень Мінських домовленостей, включаючи повне поновлення контролю України над її міжнародно визнаними кордонами.

«Знову, першим  кроком у цьому процесі, який має зробити Росія в контексті виконання Мінських угод, - це припинити посилати війська, танки, ракети через кордон, звільнити всіх заручників, включаючи, і це дуже важливо, Надію Савченко, для того, щоб забезпечити припинення вогню, щоб стримати сепаратистів, які знаходяться під їх (російським - ред.) контролем, і не намагатися навпаки, проводити ескалацію ситуації, що ми спостерігали протягом останніх тижнів, включаючи використання важкої зброї», - зауважив американський посол.

Він наголосив, що саме виконання цих особливо важливих пунктів Мінських домовленостей Росією нададуть змогу «рухатися до виборів», а також відкриють шлях до виходу «з цієї жахливої й жахливо непотрібної  війни», яка забрала велику кількість життів на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-