Україна та Туреччина співпрацюватимуть у нових форматах для деокупації Криму

Україна та Туреччина співпрацюватимуть у нових форматах для деокупації Криму

Укрінформ
Україна й Туреччина погодилися щодо неприпустимості дій Росії в Криму, яка фактично перетворює півострів на військову базу, та висловили намір координувати зусилля в рамках нових міжнародних форматів з метою деокупації Криму.

Про це у середу в під час спільної прес-конференції з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом заявив Президент України Петро Порошенко.

«Ми детально обговорили ситуацію в окупованому Криму, і наголосили на неприйнятності того, що внаслідок тимчасової окупації Крим мілітаризований і фактично перетворений на воєнну базу. Ми з паном Президентом (Ердоганом – ред.) висловилися за спільні кроки, які будуть спрямовані на деокупацію Криму, і для цього плануємо поєднати зусилля в рамках міжнародних організацій, а також на основі нових міжнародних форматів, включаючи формат «Женева плюс» за участю гарантів Будапештського меморандуму, Туреччини і України», - сказав Президент Порошенко.

За його словами, під час переговорів сторони погодилися, що в Криму російська окупаційна влада масово порушує фундаментальні права і свободи людини, здійснює примус до отримання громадянства Російської Федерації, впроваджує цілеспрямовану політику щодо змін у складі населення, витискання етнічних українців, кримських татар і інших етнічних меншин, нищить українську мову, і переслідує її носіїв. Утисків зазнає й українська церква.

Порошенко нагадав, що до складу делегації увійшли народні депутати України, лідер Кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв і голова Меджлісу Кримсько-татарського народу Рефат Чубаров.

У свою чергу Ердоган підкреслив, що Туреччина завжди підтримувала і підтримуватиме територіальну цілісність та суверенітет України, ніколи не визнавала анексію Криму і «не збирається цього робити».

Президент Туреччини особливо наголосив на важливості забезпечення прав кримськотатарського народу в окупованому Криму, спільності позицій Туреччини та України в цьому питанні та готовності його країни збільшити активність в цьому напрямку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-