На підтримку Савченко палили опудало Путіна, співали гімн і читали вірші

На підтримку Савченко палили опудало Путіна, співали гімн і читали вірші

Укрінформ
"Борітеся - поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!" - цитували мітингувальники

Акції на підтримку Надії Савченко пройшли в містах та населених пунктах України.

Так безстрокові протести на знак солідарності з українською льотчицею продовжилися у Дніпропетровську на площі Героїв Майдану та в Харкові під стінами Генконсульства РФ.

До цього дніпропетровці три дні поспіль виходили на мітинг на підтримку Надії. 9 березня по обіді з плакатами і транспарантами до акції приєдналися кілька сотень дніпропетровців.

У центрі Харкова пікет #freesavchenko зібрав більш як двісті активістів біля будинку Генерального консульства РФ, що на вулиці Ольмінського.

Учасники - дорослі і діти - тримали у руках прапори України, ВО "Батьківщина", "Народного фронту", плакати: "Путін, поверни Надію!", "Путіну - Гаагу, Надії - волю!", "Надю, тримайся!"

Священик УПЦ Київського патріархату Віктор Маринчак відслужив молебень за здоров'я Савченко. Пікетувальники хором виконали гімн України.

Представники міської організації ВО "Батьківщина" передали в генконсульство звернення, адресоване Путіну, з вимогою звільнити Савченко. Звернення прийняв через огорожу чоловік, який назвався співробітником генконсульства.

Як повідомляв раніше Укрінформ, 6 березня у Харкові біля пам'ятника Шевченку було анонсовано безстроковий пікет Генконсульства РФ. Протягом трьох вечорів підряд сюди приходили сотні осіб. 7 березня в протесті взяв участь відомий укранский письменник Сергій Жадан, який закликав продовжити акцію.

Окрім традиційних вуличних форм протесту - мітингів і пікетів - окремі політики та регіональні лідери намагалися висловити свою позицію так, аби привернути увагу якомога більшої кількості людей до справи Савченко.

Наприклад, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський висловив підтримку українській льотчиці Надії Савченко, яка незаконно утримується у російській в`язниці, та назвав російського президента Володимира Путіна "боягузом без честі".

"Символічно, що сьогодні в день народження Тараса Шевченка на мітингу в Краматорську звучали заклики до об'єднання та підтримки всіх борців за Україну. Насамперед Надії Савченко. Її мужність гідна наслідування наступних поколінь патріотів. Вступивши в боротьбу з жінкою, Путін виніс вирок сам собі. Судити дівчину, офіцера, яка захищала свою Батьківщину, може тільки боягуз без честі", - написав Жебрівський на своїй сторінці у Facebook.

На його погляд, стійкість бранки Кремля втілює еволюцію українського духу: "Думаю, ту незламність, яку понад 200 років тому демонстрував Кобзар, сьогодні продовжує Надія Савченко".

Приєдналися до флешмобу на підтримку Надії Савченко і вінничани. Вінницькі студенти з вадами слуху виконали для неї гімн України мовою жестів.

"Наші студенти - це на 90% люди з особливими потребами. Вони також прийшли на мітинг, аби висловити свою громадянську позицію і підтримати Надію Савченко. Молодь захоплюється її мужністю, стійкістю, і на честь цієї дивовижної жінки вирішили виконати гімн України доступним їм способом - мовою жестів", - повідомила викладач Вінницького інституту, філіалу університету "Україна" Юлія Піскунова.

Загалом підтримати Савченко прийшли кількасот вінничан - громадські та партійні діячі, викладачі та студенти місцевих вишів, депутати міської та обласної рад, волонтери, журналісти та звичайні вінничани.

"Це мінімум, що ми можемо зробити для Надії - висловити свою підтримку. Це наша позиція і переконання - вона має бути на волі. На жаль, наша влада, голови політичних партій для реального звільнення Надії Савченко зробили недостатньо. Ми, громадськість, цією акцією хочемо продемонструвати єдність з нашою несправедливо ув'язненою землячкою не тільки її катам, а й українським можновладцям", - сказав координатор вінницького "Люстраційного комітету" Анатолій Банах.

Активісти, які взяли участь у флешмобі, принесли на мітинг плакати з гаслами про підтримку Надії Савченко, українські прапори та квіти. Територію проведення заходу оголосили вільною від партійної символіки.

Гаряче підтримали Надію і у Львові. Під час пікетування генерального консульства РФ активістами, які вимагають звільнення Надії Савченко, народний депутат Володимир Парасюк зняв російський триколор з будівлі. 

Депутат Парасюк добився в охорони диппредставництва права увійти на його територію, після чого і зняв прапор РФ та виніс його за паркан. Активісти, яким не вдалося зайти на подвір`я, вихопили у нього триколор, потоптали його ногами та підпалили. Крім того, учасники мітингу закидали консульство яйцями та вкинули на подвір`я запалену петарду. 

"Ми прийшли з пікетом під генконсульство Росії, щоб вимагати волю для нашої Надії. Схвалюємо дію депутата, який зняв прапор ворожої країни із цієї установи. Триколору не місце у державі, яку РФ намагається поневолити", - зазначила переселенка із Донбасу Тетяна.

За її словами, у поході на консульство взяли участь чимало її земляків. Усі вони мають намір і надалі вдаватись до акцій протесту аж до визволення української бранки.

Нагадаємо, сестра Надії Савченко Віра попросила не громити посольства Російської Федерації в Україні.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Друзі і вороги: ще раз повторюю, не варто, громити посольство РФ в Україні, бити вікна, машини, майно і т.д. Тому, що рівно через добу наші консули в Росії отримають симетричну відповідь: б'ють їхнє (наше) майно, машини і т.д. А наше МЗС не багате...", - написала Віра Савченко.

Вона додала, що погромами відволікається увага від основної проблеми - життя Надії та інших політв'язнів.

А перед початком гри за світову шахову корону серед жінок у Палаці Потоцьких у Львові, де проходить поєдинок, відбулася мовчазна акція на підтримку Надії Савченко. До неї долучилися вболівальники шахового чемпіонату. Перед входом у Палац вони підняли плакат з хештегом #freesavchenko. До акції долучилась дружина міського голови Львова Катерина Кіт-Садова з дітьми.

У Краматорську, який наразі є центром проукраїнскої Донецької області, близько тисячі городян під українськими національними прапорами прийшли вшанувати пам'ять Тараса Шевченка в його День народження та провести  мітинг на підтримку української льотчиці.

Після покладання квітів до пам'ятника Кобзарю голова Донецької області Павло Жебрівський згадав пророчі рядки українського поета.

"Ситуація з Надією нагадує мені рядки з вірша Шевченка "Кавказ". Я впевнений в їх пророчій силі", - заявив Жебрівський. Він прочитав ці знамениті рядки: "Борітеся - поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!"

Акція на підтримку Надії Савченко пройшла в Одесі. Активісти  намагалися передати до консульства РФ петицію з вимогою її звільнення, а коли їм завадили представники поліції, закидали прохідну яйцями та червоною фарбою. 

Між активістами та правоохоронцями сталася невеличка сутичка, проте без постраждалих.

На знак протесту активісти спалили біля воріт консульства ляльку з обличчям Володимира Путіна. 

У Чернігові в мітингу на підтримку Надії Савченко та інших ув'язнених в Росії українських патріотів взяли участь близько ста чернігівців. Вони тримали жовто-блакитні прапорці, фото ув'язненої, плакати з написами "Свободу Надії Савченко!", "Росіє, припини ганебний суд!", "Нема весни без Надії" тощо. Активісти скандували "Надії - волю", "Свободу політв'язням!", "Свободу військовополоненим".

Після завершення виступів чернігівці підписалися під резолюцією і заспівали гімн України.

Мітинги на підтримку Савченко у Чернігові проходять щодня о 12 годині уже третій день поспіль.

У Запоріжжі за Савченко мітингували відразу в двох місцях - біля пам'ятника Тарасу Шевченку і під стінами Запорізької обласної адміністрації. У першому випадку на заході були присутні перші особи міста і області. У другому - активісти та громадські працівники.

Головною родзинкою мітингу громадськості стала клітка, в якій знаходиться макет Путіна в образі Гітлера. На клітці написано, що йому шлях до Гааги.

Нагадаємо, у четвер, 3 березня, після того, як суд переніс засідання на сьогодні, Надія оголосила сухе голодування. Акції на підтримку  Савченко проходять цими днями в багатьох містах світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-