Міністри четвірки закликали сторони без зволікань надавати дані ОБСЄ

Міністри четвірки закликали сторони без зволікань надавати дані ОБСЄ

Укрінформ
Глава французької дипломатії Жан-Марк Еро за результатами зустрічі «нормандської четвірки» у Парижі підкреслив, що міністри вчотирьох закликали воюючі на сході України сторони «без зволікань» надавати дані Спеціальній спостережній місії ОБСЄ.

Про це він заявив у приміщенні МЗС Франції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Міністри закликають усі сторони забезпечити без зволікання всю необхідну інформацію для моніторингу та ефективного контролю з боку ОБСЄ за виведенням всіх важких озброєнь в цьому регіоні України», - підкреслив Жан-Марк Еро.

Крім того, він заявив, що міністри також погодилися з тим, щоб усі цивільні особи також отримали «без обмежень» доступ до гуманітарної допомоги.

Разом з тим, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який виступив із заявою після французького міністра перед десятками іноземних та українських журналістів, наголосив, що гуманітарний трек не виконується, передусім через дії РФ. За його словами, українська сторона «була здатна знову підкреслити необхідність доступу до окупованих територій хоча би гуманітарних  організацій». «Я активно просував ідею доступу хоча би для Червоного Хреста, "Лікарів без кордонів" для гуманітарної допомоги. Але Лавров не готовий був йти глибше з питань безпеки», - сказав Павло Клімкін. За його словами, російський міністр не готовий був обговорювати, де встановлювати зони безпеки, яким чином просуватися в плані забезпечення чіткого доступу для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Крім того, на думку Павла Клімкіна, українська делегація представила дуже чітку схему, яким чином спеціальна моніторингова місія може отримати ефективний моніторинг вздовж українсько-російського кордону. «Це організація ряду баз Спеціальної моніторингової місії, можливість проведення інспекцій, можливість встановлення відповідного технологічного обладнання, за допомогою якого можна контролювати кордон і найбільш критичні ділянки і вдень і вночі», - зазначив він, додавши, що є можливість, щоб інспектори спеціальної моніторингової місії були присутні на пропускних пунктах з українського боку. «Оскільки ми вважаємо, що це пропозиція, в разі  її реалізації буде достатньо ефективно забезпечити моніторинг ділянки українсько-російського кордону, яка поки що не контролюється Україною», - зауважив Павло Клімкін. Крім того, українська сторона зробила особливий акцент на необхідності встановлення зон безпеки. «Таких як наприклад, в Дебальцевому, або навколо Донецького аеропорту», - сказав він.

Разом з тим, за словами Павла Клімкіна, його російський візаві відмовився обговорювати ці питання, через неготовність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-