Клімкін розповів про три пріоритети України на переговорах у Парижі

Клімкін розповів про три пріоритети України на переговорах у Парижі

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час переговорів «нормандської четвірки» у Парижі заявив міністрам, що без комплексного забезпечення безпеки, вибори на окупованих територіях сходу України не можливі.

Про це він заявив журналістам після завершення зустрічі четвірки,  повідомляє паризький кореспондент Укрінформу.

«Звичайно  питання комплексного забезпечення безпеки є ключовим, без нього ми не можемо просуватися у напрямку організації та проведення виборів на окупованих територіях сходу України», - наголосив міністр.

На його думку, не можна говорити, що  безпека це тільки припинення обстрілів або відведення важких озброєнь. «Безпека, в першу чергу, це контроль ОБСЄ над територією Донбасу, українсько-російським кордоном, це відведення усіх озброєнь, які там знаходиться», - сказав Павло Клімкін. За його словами, він сьогодні говорив з міністрами про те, що українська сторона добре знає про те, як на її територію заходить безконтрольно і російська бойова техніка, і російські боєприпаси, і російські найманці.

Український міністр також розповів про аргументи Києва на переговорах в Парижі. «Ми приїхали на зустріч (четвірки) маючи три ключових пріоритети: перший – це безпека. На основі наших даних і даних Спеціальної моніторингової місії ми виставили чіткі пропозиції, щодо повного доступу інспекторів ОБСЄ до усіх районів Донбасу», - зазначив він.

По-друге, за словами Клімкіна, українська делегація представала дуже чітку схему, яким чином Спеціальна моніторингова місія може отримати ефективний моніторинг вздовж українсько-російського кордону. «Це організація ряду баз Спеціальної моніторингової місії, можливість проведення інспекцій, можливість встановлення відповідного технологічного обладнання, за допомогою якого можна контролювати кордон і найбільш критичні ділянки і вдень і вночі», - зазначив він, додавши, що є можливість, щоб інспектори спеціальної моніторингової місії були присутні на пропускних пунктах з українського боку. «Оскільки ми вважаємо, що це пропозиція, в разі  її реалізації буде достатньо ефективно забезпечити моніторинг ділянки українсько-російського кордону, яка поки що не контролюється Україною», - зауважив Павло Клімкін.

Крім того, українська сторона зробила особливий акцент на необхідності встановлення зон безпеки. «Таких як наприклад, в Дебальцево, або навколо Донецького аеропорту», - сказав він. Разом з тим, за словами Павла Клімкіна, його російський візаві відмовився обговорювати ці питання, через неготовність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-