Чому суд пішов на різке загострення в процесі Савченко

Чому суд пішов на різке загострення в процесі Савченко

Аналітика
Укрінформ
Що стоїть за таким рішенням «ляльководів» і чого нам чекати у найближчому майбутньому?

Як говорив класик, «правду говорити легко і приємно». На противагу цьому, неправедний процес готувати нелегко, неприємно і до того ж дуже довго. Процес Надії Савченко неухильно йде до завершення. Події 2-3 березня, здавалося, були розписані по годинах: виступи в ході дебатів звинувачення, прокурорів, потім захисту, адвокатів. І останнє слово Савченко.

Але о 16.17 (за київським часом), коли всі чекали заключну промову Надії і часу для неї залишалося з надлишком, головуючий суддя Леонід Степаненко несподівано сказав, що засідання на сьогодні закінчено. А наступне засідання Донецького суду Ростовської області буде через тиждень, в середу, 9 березня.

Слова ці стали повною несподіванкою. Адже Савченко ще раніше заявила, що при спробі суду штучно затягувати процес, вона оголосить «сухе голодування». Як і слід було очікувати, Надія спалахнула, як сірник, і сказала, що завтра вона його оголосить.

ВИБУХОВА ЗМІНА ПОРЯДКУ

Те, що сталося, в одну мить змінило порядок денний. Звичайно, всі і раніше тримали в думках погрозу Надії - в разі обвинувального вироку почати «сухе голодування». Але, здавалося, що до цього ще є якийсь час. А значить, потрібно робити поточну роботу.

Однак суд, точніше - ті, хто за ним стоять, пішли на загострення. Але навіщо? І чого варто очікувати далі? Першим співрозмовником з команди захисту, що допомагає розібратися в ситуації, став Микола Полозов.

- Так, тепер все зовсім змінилося. Якісь суто процедурні питання відійшли на другий план. Зараз головна тривога - здоров'я Надії Вікторівни і загроза її життю через можливе «сухе голодування».

- Зараз висуваються різні версії того, що сталося. Яка здається вам найбільш реальною?

- Стало відомо про деякі додаткові обставини. Можливо, сьогоднішній несподіваний фінал засідання пов'язаний з тим, що суд міг дізнатися про зміст заключної промови Савченко. Вона, підготувавши її, для чогось віддала перекладачеві. Зміст промови, різкої, хльосткої, в тому числі по відношенню до президента Росії, міг налякати суддів. Досить імовірно, що суд побоявся оголошення такої промови при такій увазі преси та дипломатів. Адже народу сьогодні було - битком.

- Але що змінює для російської влади перенесення засідання на 9 березня? Навпаки, спалах з боку Савченко, загроза «сухого голодування» привели до загостреної уваги з боку ЗМІ...

- Це з одного боку. А з іншого - попереду довгі свята. 9 березня - перший день після них. Суд цілком може сподіватися, що після свят уваги буде менше. Адже сьогодні на процесі було дуже багато представників преси, дипкорпусу. Розглядаємо ситуацію далі. Неважко було прорахувати, яку це викличе реакцію у Савченко. А після того, як вона оголосить сухе голодування, її можна вкласти у лікарню - і промову після цього також не почуєте. Засідання 9 березня пройде без неї. Суд, влада зможуть спокійно затягувати дату оголошення вироку. Навіщо це їм потрібно, не знаю. Але суджу по діям. До 16 квітня - дати закінчення строку тримання Савченко під вартою, часу у них більш ніж достатньо.

- А якщо адвокатам вдасться відговорити Савченко від сухого голодування, то російській владі буде зручніше грати на зниження, демпінг, десакралізацію її образу, тим більше, що добровільних помічників вистачає.

- Так. І тут включиться «дерьмомёт» деяких російських «ліберальних журналістів». Тож у певному сенсі це рішення для суду безпрограшне. Зрозуміло, з їх моральних позицій. Що стосується гри на зниження образу Савченко, то, як я бачив, вона вже йде. І не тільки в російських ЗМІ. Стикався з цим і в українських медіа. Зупинити цей процес неможливо. Але можна постаратися, щоб частіше і голосніше звучали здорові голоси, які адекватно відображають ситуацію. Ну, невже незрозуміло, що така ситуація інспірується ззовні і що робиться це на шкоду Надії Вікторівні.

ПРОМОВА ТА, АЛЕ НЕ ВСЯ

Ситуація продовжувала розвиватися блискавично. Після розмови з Миколою Полозова і перед запланованою бесідою з Іллею Новіковим стався ще один інформаційний вибух. Віра Савченко опублікувала в Фейсбуці заключну промову сестри. І вона дійсно була різкою, особливо щодо президента Путіна.

Чого, наприклад, коштує такий абзац: «А всьому світу з демократичними цінностями краще вчасно засвоїти уроки історії і згадати, що свого часу Європа була толерантна з Гітлером, а Америка не була досить рішучою і це призвело до Другої світової війни. Путін - це тиран з імперськими замашками, комплексами Наполеона і Гітлера разом узятими! А ведмідь людської мови не розуміє, він розуміє лише мову сили. Тому, якщо ми не станемо більш рішучими і не визначимо вчасно правильні пріоритети, то будемо скоро мати Третю світову війну!».

Ілля Новіков вніс важливе уточнення на самому початку розмови:

- Можу підтвердити, що текст, викладений в Фейсбуці, це дійсно заключна промова Савченко, але це не вся промова, а тільки головний її політичний посил, ядро. Це перше. А друге - я все ж дуже сподіваюся, що Надія ще сама скаже свою промову. Але чи буде це 9 березня і що взагалі у нас буде до 9 березня, сказати не можу. Події почали розвиватися так, що зараз може бути, що завгодно. Ситуація зараз дуже тривожна. Але хочу підкреслити: зараз у нас є унікальна можливість вирішити все в справі Савченко у ці 5 днів. У даний час, коли події на процесі отримали великий резонанс, надзвичайно важливо оперативно посилити натиск на російську владу, причому із найрізноманітніших напрямів. (Зрозуміло, що все вирішується не в суді).

- У своєму Твіттері ви дали дві головні версії «чому так»: або у суду щось не зійшлося по паперах і буде повернення до слідства, або, щоб не дати сказати Надії останнє слово. Уточніть, що ви мали на увазі в перший версії. І оцініть, яка з цих версій здається вам більш імовірною в даний момент?

- Іноді так буває, що в останню хвилину суд раптом розуміє, що йому чогось не вистачає в сенсі наявних паперів, зібраних документів. Тобто, вирок писати можна, але технологічно незручно. І тому бажано ще долучити якісь папери. Може бути, і в нашому випадку відбулося щось подібне. Але, зізнаюся, зараз я в цю версію вірю все менше. Більш вірогідним здається другий варіант - швидше за все, просто перешкодили Савченко виголосити різку заключну промову.

ЕКСПЕРТ ЗІ СТОРОНИ

Коли з'явилася версія, що здається більш ймовірною, захотілося перевірити її на людині зі сторони. Тобто, спертися на точку зору експерта, в процес Савченко глибоко не зануреного, і який таким чином бачить ситуацію з боку. Але при цьому добре орієнтується в настроях, емоціях, алгоритмах прийняття рішень російською владою.

Я звернувся до відомого аналітика, публіциста, професора і завідувача кафедрою зв'язків з громадськістю МГІМО Валерія Солов'я. Виявилося, що він сьогодні був зайнятий і не знайомий з останніми подіями на процесі Савченко. Що ж, тим краще, тим чистіше експеримент, коли експерт відразу відповідає на питання, ледь дізнавшись обставини справи.

- Думаю, найвірогідніша причина того, що сталося, - суд не захотів, щоб Надія Савченко виголошувала свою промову під прицілом камер. Мало що вона скаже ... Точніше кажучи, навпаки - дуже зрозуміло, що вона скаже. І міжнародне враження від її слів могло бути великим.

- Захист Савченко часто говорить про можливість її обміну. У вас, напевно, є свої джерела інформації. Що ви можете сказати на цю тему.

- Я не виключаю можливості подібного обміну. Принаймні, чутки про це йшли ще півроку тому. Але, наскільки я розумію, говорили про пакетні обміни, і Савченко, і Сенцов, і інші. А ось на кого з того боку, не знаю. Але, думаю, знайдеться на кого.

Що ж, цікава інформація, навіть якщо вона, що ймовірно, піврічної давнини...

«ЧЕКАЄМО ЗАЯВ НА НАЙВИЩОМУ РІВНІ»

І на завершення, так само, як це було в дебатах, - слово Марку Фейгіну.

- Середа-п'ятниця - дуже важливі дні засідання. У четвер - несподіваний фінал засідання. Я вже говорив з вашими колегами на цю тему - про причини події і про те, що можна зробити в ці дні, як посилити тиск на російську владу.

- Судовий процес майже завершено. Залишилося тільки заключне слово Надії Савченко і вирок. У цих умовах важливо домагатися, щоб цей вирок хоч в якійсь мірі відповідав тому, що реально відбувалося на суді. У даний момент найбільш ймовірний вирок у 20 років і більше. І тут корисно тиснути на суд, на владу, щоб вони щось «перерішали» і знизили цю планку. Крім іншого, це буде означати більшу готовність до переговорів про обмін і кращі стартові позиції для них. Для оптимізму як позитивний приклад можна пригадати справу Данила Константинова, в сенсі звинувачення не менше абсурдну. Тоді, врешті-решт, справу перекваліфікували з «убивства» на «хуліганство», дали три роки і тут же амністували.

- Чи є якісь позитивні деталі, що дозволяють розраховувати на щось подібне.

- При бажанні, позитивні деталі завжди можна знайти. Ось, наприклад, вже в останні дні зняли звинувачення в замаху на життя шістьох українських громадян. Дивишся, ще кілька таких звинувачень усунуть і замість 20 років вийдуть, скажімо, на вісім. Ще на що можна звернути увагу: серед інших абсурдних звинувачень на адресу Савченко є незаконний перетин кордону. Тут звинувачення могло запросити два роки. Але запросило всього лиш 100 тисяч рублів штрафу ... Однак, розмірковуючи на цю тему в такому дусі, хочу підкреслити - шанси на це не дуже великі, примарні. Але і їх потрібно постаратися використовувати, щоб змусити Кремль домогтися пом'якшення вироку ще до його оголошення.

- Яким чином? Що може подіяти на Москву?

- Важливі заяви - на найвищому рівні. З боку ЄС, Брюсселя, Вашингтона, від діячів «Нормандського формату». Ну і, звичайно, Global Day по всьому світу. Ну, і ми, адвокати, будемо намагатися публічно прискорити переговори між Києвом і Москвою з цього питання. Природно, апелюючи до міжнародного співтовариства.

- А якщо говорити про найближчі плани?

- У п'ятницю о 9 годині ранку я з Миколою Полозовим піду до Надії Савченко. Все-таки постараємося її переконати не починати сухе голодування. Аргументувати будемо тим, що і без цього ще не вичерпані можливості тиску на суд. Ось ще трохи - і вирок. А далі запит Мін'юсту України - і машина закрутиться.

- Добре. Якщо Надія погодиться не починати сухе голодування, все зрозуміло. Робота, напружена, але, тим не менш, в звичайному режимі. А якщо вона відмовиться і почне його прямо зараз?

- Якщо почне... Якщо почне... Ні, я в даний момент не готовий це обговорювати. Якщо це станеться, будемо аналізувати ситуацію по факту.

- Що ви можете сказати про опубліковану частину промови Савченко?

- Ну, це політичні заяви, виражені в різкій формі. Надія Вікторівна взагалі людина емоційна. Важко було очікувати, що вона стане говорити якось інакше.

- А як ви оціните виступ у дебатах захисту Савченко - свій і колег?

- Що тут оцінювати. Ми про це кожен день говорили і говоримо, більше року. Дані по біллінгу телефону Савченко отримали ще в лютому 2015-го. Захист давно все довів, багаторазово і з великим запасом. Хто хоче це бачити - бачить. Проблема в суді. Або, точніше, в його відсутності.

Олег Кудрін, Москва

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-