"Українському" референдуму в Нідерландах влаштували перевірку - ЗМІ

Укрінформ
Рекламна кампанія за проведення у Нідерландах референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС могла фінансуватися групою євроскептиків з коштів, отриманих від Європейського парламенту. Наразі у Європарламенті ведеться перевірка законності цих дій.

Про це пише голландський портал Follow the money з посиланням на бельгійську платформу розслідувальної журналістики Apache.

"Анонімні джерела у адміністрації Європарламенту підтвердили, що ведеться перевірка можливих зловживань Інститутом прямої демократії у Європі - організації, пов'язаної із євроскептичною Європейською партією, що контролюється британською UKIP. Зловживання могли мати місце у Нідерландах, але, можливо, були і в Британії під час кампанії Brexit", - пише видання.

Як відзначає медіа, під час кампанії зі збору підписів у одній із великих голландських газет була опублікована рекламна сторінка з анкетою за проведення цього референдуму. До моменту публікації ініціатори референдуму змогли зібрати тільки 255 тис. підписів, а після публікації анкети кількість підписів зросла до 443 тис., в результаті чого було призначено референдум. Пізніше ініціатори референдуму повідомили, що публікація цієї реклами була частково профінансована Інститутом прямої демократії у Європі та подякували главі британської партії євроскептиків UKIP Найджелу Фараджу.

За даними журналістів, наразі у ЄП ведеться перевірка, чи є ці дії порушенням європейського законодавства, котре забороняє використання європейських субсидій на проведення кампаній щодо виборів або референдумів. Очікується, що перевірка  буде завершена у червні або липні.  

Водночас, європарламентар Барт Стас у коментарі виданню заявив, що такі строки неприпустимі, адже результати перевірки будуть оприлюднені тільки після референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС у Нідерландах та референдуму щодо подальшого членства в ЄС у Великій Британії.

"Якщо є досить серйозні підстави вважати, що необхідно відкрити розслідування стосовно шахрайського використання коштів європейської громадськості групою євроскептиків, я не розумію, чому результати будуть повідомлені тільки після референдуму щодо Brexit або голландського референдуму щодо асоціації Україна-ЄС. Схоже, очевидно, що європейськими грошима зловживали під час цієї кампанії, європейські політичні фундації не можуть фінансувати національні кампанії", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня у Нідерландах пройде консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Угоду про Асоціацію вже ратифікували обидві палати парламенту Нідерландів. Однак згідно з законом, що набув чинності в країні 1 липня, практично будь-який проголосований парламентаріями документ може бути винесений на референдум, якщо буде зібрано 300 тис. підписів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-