"Нормандська четвірка" ховає неефективний Мінський процес - політолог

Укрінформ
Основним питанням порядку денного запланованої на 3 березня зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" у Парижі буде вплив конфлікту на сході України на європейську безпеку, а не вирішення проблеми виборів на Донбасі.

Таку думку в коментарі Укрінформу у середу висловив політолог Віктор Небоженко.

"Захід зацікавлений не в нашій демократії, а в тому, аби конфлікт на сході нашої країни був максимально безпечним для Європи. Європа зрозуміла, що він буде довгим, що Росія не відступить, тому головним питанням буде проблема європейської безпеки, а не світоустрою Донбасу, оскільки безпека не включає легалізацію сепаратистських бандформувань на території України", - сказав Небоженко.

Він додав, що від завтрашньої зустрічі "нормандської четвірки" не варто чекати прориву, але якщо його прогноз порядку денного підтвердиться, то це теж дуже важливо для України, оскільки збігається з нашою позицією. "Ми можемо чекати, що мова піде про створення серйозних моніторингових структур, що дозволяють фіксувати будь-які порушення, тобто про прозорість, заморожування якихось процесів, а найголовніше - припинення вогню і загибелі людей", - наголосив політолог.

На думку Небоженка, сама поява нормандського формату свідчить про усвідомлення європейською дипломатією неефективності Мінського процесу. 

"Нормандська четвірка" ховає неефективний Мінський переговорний процес. Це дуже важливо. Поява "нормандської четвірки" мовою дипломатів говорить про те, що від України вже не вимагатимуть змін у Конституцію, а мова йтиме про формування якоїсь зовнішньої системи безпеки в зоні АТО. А це вже трішки інші претензії, і це дуже добре", - вважає Небоженко.

Коментуючи заяву міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра про те, що недотримання бойовиками безпеки не повинне виправдовувати відсутність підготовки до виборів на Донбасі, політолог зазначив, що це "важкий німецький гумор".

"У Європі всі прекрасно розуміють, на чиїй стороні Штайнмайєр, тому для них немає нічого дивного в тому, що він озвучує позицію Кремля. Але не дивлячись на глибоке дипломатичне мистецтво Штайнмайєра, все ж у Німеччині рішення приймає канцлер, а не міністр закордонних справ, а Меркель не заявляла про те, що спочатку вибори (на Донбасі. - Ред.), а потім безпека, вона сказала навпаки", - акцентував Небоженко. 

Підсумовуючи, політолог висловив думку, що "великі країни" повинні перейняти на себе ті рішення, які вони повинні виконувати в рамках Будапештського меморандуму про гарантію безпеки України. 

"Ми два роки тому про це говорили, просто вони зараз це почали", - зазначив Небоженко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-