2016-й може стати для України вирішальним - експерти

2016-й може стати для України вирішальним - експерти

Укрінформ
Без жодних перебільшень, 2016 рік може стати для України вирішальним.

Про це пишуть в аналітичному огляді "Україна крізь призму глобальних світових трендів: виклики та загрози" доктор політичних наук, професор Сергій Телешун та кандидат філософських наук, доцент Юрій Саух.

"Безперечно, українське питання залишиться у порядку денному на 2016 рік. Проте, його формат за окремих умов може істотно змінитися", - наголошують експерти.

"З урахуванням усіх обставин, що склалися: невирішений військовий конфлікт на сході країни, анексована територія Криму, загрозлива соціально-економічна ситуація, корпоративні кланово-олігархічні корупційні схеми і війни, високий ступінь соціальної напруги, неоднозначний хід реформ, криза управлінської моделі держави, протистояння політико-економічних угруповань і груп впливу, тиск зовнішніх факторів на внутрішню політику України, відверте розчарування західних партнерів у діях українського політичного класу, продовження російської комбінованої агресії щодо України, створюють достатньо небезпечні перспективи. Без жодних перебільшень, 2016 рік може стати для України вирішальним", - йдеться в статті.

На підтвердження цього експерти наводять присутність глав парламентів ряду країн Європейського Союзу на засіданнях Верховної Ради України, відкрите занепокоєння, висловлене послами країн Великої Вісімки в Україні (на чолі з послом Японії), візити міністрів закордонних справ Франції, Німеччини, постійні перемовини з віце-президентом і держсекретарем США з приводу загрозливої соціально-економічної, суспільно-політичної та гуманітарної ситуації в країні.

На переконання аналітиків, цей своєрідний контроль поряд із "кадровою зовнішньою допомогою" може свідчити про недовіру західних колег до спроможності українського політико-економічного істеблішменту вирішувати свої проблеми самостійно".

На їхню думку, одним з найзагрозливіших факторів, що може призвести до серйозних суспільно-політичних та соціально-економічних катаклізмів в Україні, є неготовність керівного класу мінімізувати увесь перелік викликів, які постали перед українською державністю та суспільством.

Телешун і Саух наголошують, що саме від консолідації, насамперед, національних політичних сил та усвідомлення необхідності радикальних технологічних змін у системі управління, виходячи виключно з національних інтересів та пріоритетів, загального соціального блага і поступального розвитку громадянського суспільства, залежить доля Української держави.

Читайте повний текст аналітичного огляду за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-