Норми закону

Норми закону "партійної диктатури" не нові для України – голова ЦВК

Укрінформ
Положення закону так званої "партійної диктатури" не є чимось новим для українського законодавства. Подібні норми існують і в нинішньому законодавстві щодо місцевих депутатів, а також існували у 2007 році по відношенню до парламентаріїв.

Про це під час спілкування з журналістами розповів голова ЦВК Михайло Охендовський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ці норми не є нічим новим, подібні норми містяться, до речі, щодо вже обраних депутатів місцевих рад у законі про статус депутатів місцевих рад, зміни до якого були внесені під час прийняття останньої редакції закону про місцеві вибори. Ви знаєте, вони наберуть чинності через рік після проведення місцевих виборів 2015 року, але там також є механізм, скажімо, відкликання вже депутата, не кандидата, а депутата місцевої ради або за ініціативою виборців, або за ініціативою місцевої організації політичної партії, від якої такого депутата було обрано", - сказав Охендовський, додавши, що існування такої норми по відношенню до депутатів місцевих рад "не викликало якогось особливого занепокоєння у наших політиків".

Крім того, за словами голови ЦВК, подібна норма, яка наразі міститься в законі про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів України" щодо можливості відкликання кандидата в народні депутати з виборчого списку партії до моменту визнання його обраним народним депутатом, дозволила в 2007 році провести позачергові парламентські вибори.

"Підхід, запропонований законопроектом 3700, не є абсолютно новим для українського законодавства. Але наявність подібних норм у 2007 році дозволила провести позачергові вибори народних депутатів України. Тоді певні політичні сили скасували рішення з'їздів реєстрації своїх кандидатів у народні депутати, тобто осіб, які були внесені до виборчих списків, але ще не набули депутатських мандатів через вичерпання черговості для заміщення народних депутатів у списках окремих політичних партій", - підкреслив Охендовський.

При він наголосив, що Центрвиборчком виконуватиме даний закон до моменту, поки Конституційним судом не буде встановлено його неконституційність.

"Незважаючи на те, що певна частина політиків бачить у цьому законі ознаки неконституційності, цей закон, набравши чинності з дня наступного за днем його опублікування, тобто з 27 лютого, буде безумовно виконуватися Центральною виборчою комісією у частині її повноважень", - додав Охендовський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-