Закон про

Закон про "партійну диктатуру" завтра набуває чинності

Укрінформ
Відтепер партії можуть "викреслювати" кандидатів зі свого виборчого списку вже після виборів.

У газеті "Голос України" за 26 лютого опубліковано Закон "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку партії у багатомандатному окрузі.

Цей Закон набирає чинності з наступного дня після публікації в офіційних виданнях.

Так, документом встановлено, що партія, яка висунула кандидата в депутати, включеного до її виборчого списку, що взяв участь у розподілі депутатських мандатів, може ухвалити рішення про виключення кандидата у депутати, який за результатами виборів відповідно до ч. 10 ст. 98 цього закону вважається необраним, зі свого виборчого списку у будь-який час після дня виборів до прийняття рішення ЦВК про визнання його обраним. 

Таке рішення приймається відповідно до статуту партії з'їздом, зборами, конференцією партії. Виписка з протоколу цих заходів, підписана головуючим, та рішення, підписане керівником та скріплене печаткою партії, не пізніше ніж на 5-й день з дня прийняття рішення передаються до ЦВК. На підставі цих документів ЦВК не пізніше, ніж на 5-й день з дня їх отримання приймає рішення про виключення зазначеного у рішенні кандидата у депутати з виборчого списку партії.

Нагадаємо, 16 лютого народні депутати ухвалили Закон "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку партії у багатомандатному окрузі. За відповідне рішення проголосували 236 парламентаріїв. 

Відповідний законопроект №3700 є спільною ініціативою голови фракції "БПП" Юрія Луценка, голови фракції "Народний фронт" Максима Бурбака, голови фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко, голови фракції Радикальної партії Олега Ляшка, голови фракції "Самопоміч" Олега Березюка та депутата з РПЛ Олега Купрієнка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-