В Україні згадують події кримського опору російській окупації

В Україні згадують події кримського опору російській окупації

Укрінформ
У другу річницю окупації Автономної Республіки Крим Україна згадує героїв опору «зеленим чоловічкам»

Про це повідомляють "Крим.Реалії"

"У п'ятницю в низці шкіл проведуть урок, присвячений Дню кримського опору російській окупації. У Києві відбудеться міжнародний форум «Крим – це Україна. Анексований півострів між минулим і майбутнім». Учасники заходу намагатимуться знайти формулу соціально-політичного майбутнього Криму", - йдеться у повідомленні.

У Львові в цей день відкриється серія фотовиставок «Немає іншого дому» і «Спогади про Крим». У цей же день відомий львівський рекордсмен Олег Скавиш спробує ще раз встановити рекорд України, протягнувши трамвай зубами. «Таким чином Олег хоче привернути увагу до проблеми окупації Криму», – пояснили організатори заходів.

27 лютого у Львові на проспекті Свободи на площі біля пам'ятника Тарасу Шевченку пройде перформанс «Крим», присвячений «тотальному порушенню прав людини на півострові».

На адмінкордоні з Кримом у Херсонській області планується «Патріотичний автопробіг» – від Новоолексіївки до Генічеська.

В Україні триває інформаційно-комунікаційна кампанія «Крим – це Україна!». Вона складається з бордової кампанії, в якій відомі українські журналісти та артисти розповідають про «свій Крим».

У рамках кампанії також були підготовлені відеоролики, в яких відомі та звичайні українці звертаються зі словами підтримки до жителів Криму.

Буде також представлено документальний фільм, присвячений анексії Криму та нинішнім політичним репресіям щодо українців у Криму.

Десяток ЗМІ, що займаються кримською тематикою, у межах проекту «Кримське питання» долучаться до марафону, присвяченого Дню опору окупації в Криму.

26 лютого 2014 року біля стін Верховної Ради АРК відбувся мітинг прихильників територіальної цілісності України та активістів партії «Русское единство», якою тоді керував нинішній самопроголошений глава Криму Сергій Аксьонов. Під час мітингу сталася тиснява, в результаті якої двоє мітингувальників загинули.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України.

У цій справі також проходить заступник голови Меджлісу кримських татар Ахтем Чийгоз, який вже понад рік перебуває в СІЗО Сімферополя. Підсудні своєї провини не визнають і вважають цю справу політично мотивованою.

15 лютого на засіданні російського верховного суду Криму було вирішено відправити цю справу на дорозслідування.

Правозахисний центр «Меморіал» у Росії визнав політв'язнями фігурантів «справи 26 лютого», яких утримують під вартою – Ахтема Чийгоза, Алі Асанова та Мустафу Дегерменджі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними та засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-