У Мінську домовилися про звільнення чотирьох заручників

У Мінську домовилися про звільнення чотирьох заручників

Укрінформ
У Мінську закінчено засідання Тристоронньої контактної групи, в процесі якого, зокрема, анонсовано звільнення чотирьох заручників.

Про це повідомляє прес-секретар екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Важлива новина – 26 лютого будуть звільнені четверо людей, які перебувають у заручниках на території окремих районів Луганської області», - зазначає вона.

Як зазначається, питанням першорядної важливості залишається проблема безпеки – припинення вогню, відведення важких озброєнь із лінії зіткнення, верифікація цього відводу представниками СММ ОБСЄ. Щоденні порушення режиму тиші на Донбасі не дозволяють рухатися далі практично з жодного питання.

Особливо гостро постає питання систематичних обстрілів пунктів в'їзду і виїзду на лінії зіткнення, оскільки ці обстріли становлять небезпеку безпосередньо мирним жителям. Постійні обстріли не дозволяють фахівцям повноцінно працювати над розмінуванням.

Україна пропонує, щоб питаннями розмінування в т. н. «сірій зоні» зайнялися експерти однієї з міжнародних гуманітарних організацій, а саме - взяли на себе маркування замінованих ділянок.

Тристороння контактна група позитивно оцінила звільнення заручників, яке відбулося 20 лютого 2016 року. Зі свого боку, Україна робить все можливе для прискорення цього процесу, очікуючи від представників окремих районів Донецької та Луганської областей, що вони не будуть затягувати цей процес і створювати штучні перешкоди в цьому питанні.

Також Україна висунула вимогу допустити фахівців Міжнародного Комітету Червоного Хреста і «Лікарів без кордонів» до українських заручників, які незаконно утримуються на непідконтрольній Україні частині Донбасу і до ув'язнених, які перебувають у місцях позбавлення волі в окремих районах Донецької і Луганської областей. Міжнародні гуманітарні організації повинні отримати безперешкодний доступ до непідконтрольної Україні частині Донбасу.

Щодо політичних питань позиція України залишається незмінною: проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей можливе тільки після встановлення повного режиму тиші, виведення з території України іноземних військових підрозділів, передачі Україні контролю над українсько-російським кордоном.

«Наступне засідання Тристоронньої контактної групи пройде в Мінську 2 березня – напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн Нормандської четвірки в Парижі, запланованої на 3 березня. Саме в Парижі повинні бути розглянуті ключові рішення з політичних питань, з питань безпеки, а також з гуманітарних аспектів», - написала Оліфер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-