З ГПУ прибрали всіх, хто займався «діамантовими прокурорами» - джерело

З ГПУ прибрали всіх, хто займався «діамантовими прокурорами» - джерело

Ексклюзив
Укрінформ
З Генеральної прокуратури України звільнили прокурорів та слідчих, які займалися справою так званих "діамантових прокурорів".

"У підпорядкуванні Каська (заступника генерального прокурора Віталія Каська, який подав рапорт про звільнення - ред.) було Управління з розслідування кримінальних проваджень стосовно працівників прокуратури, у якому працювало 10 осіб: сім слідчих і троє керівників. Також був Відділ процесуального керівництва, який складався з п'яти прокурорів. Усіх, хто брав участь у розслідуванні справи по Корнійцю, звільнили. Всі - і слідчі, і прокурори - були виведені поза штат, Управління з розслідування кримінальних проваджень і Відділ процесуального керівництва ліквідовані", - повідомив обізнаний співрозмовник.

Як свідчить джерело агентства, 5 лютого Корнійцю було повідомлено про підозру у привласненні сміттєвого бізнесу - компанії "Ніколсан". І того ж дня Управління з розслідування кримінальних проваджень стосовно працівників прокуратури було ліквідоване наказом генпрокурора Віктора Шокіна. Крім того, вже 10 лютого був ліквідований Відділ процесуального керівництва.

За словами джерела, після ліквідації управління та відділу на свої посади перепризначені були лише ті працівники, які не мали відношення до розслідування кримінальної справи відносно заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та першого заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна.

"Із слідчих перепризначені були лише троє із семи людей. Ті, які не брали участь у справі по Корнійцю. Із прокурорів перепризначений був лише один прокурор, який також недавно влаштувався на роботу і не брав участі в розслідуванні цієї справи", - розповів співрозмовник.

За словами співрозмовника агентства, після ліквідації підрозділів слідчі та прокурори мали бути працевлаштовані в Генінспекцію Генпрокуратури, однак їхні рапорти про призначення відмовляються підписувати.

Тим часом в самій ГПУ офіційно заявили, що ця інформація не відповідає дійсності: всі працюють на своїх місцях і ніхто офіційно не був звільнений.

"Єдине, що зараз відбувається, це створення нової Генеральної інспекції, яка буде підпорядкована Давиду Сакварелідзе... Три людини вже перейшли до Генінспекції. Ті, що не перейшли, наразі їх документи розглядаються, але вони на посадах, вони є прокурорами і слідчими, отримують зарплатню", - прокоментував ситуацію прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко.

Нагадаємо, 15 лютого заступник генпрокурора Віталій Касько, у підпорядкуванні якого були ліквідовані підрозділи, заявив про свою відставку. Такий крок він пояснив відсутністю у нього в підпорядкуванні фахівців та повноважень, аби довести до кінця справу "діамантових прокурорів".

Як повідомлялося, 5 липня під час спецоперації СБУ та ГПУ були затримані заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць та перший заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін. Під час обшуків у них виявлено понад 500 тис. дол. готівкою, коштовності, цінні папери і незареєстровану вогнепальну зброю. У помешканні Корнійця, серед іншого, знайшли 65 діамантів. Їм повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 ККУ (стаття передбачає безальтернативне позбавлення волі терміном від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади, спеціальну конфіскацію та конфіскацію майна). Кримінальну справу стосовно хабарництва, а також незаконного зберігання зброї та засобів негласного спостереження було передано до Печерського райсуду 4 січня поточного року. Водночас на початку лютого Корнійцю була повідомлена нова підозра за "віджимання" компанії "Ніколсан", яка у подальшому була оформлена на його рідну сестру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-