Імітація Третього майдану

Імітація Третього майдану

Укрінформ
Ветерани-майданівці: ніколи не доведемо внутрішню ситуацію в країні до громадянського протистояння

Вихідними днями у центрі Києва відбулася надзвичайна подія. Кілька молодих людей у камуфляжі погромили вікна «Сбербанку Росії» і «Альфа-Банку» перед заздалегідь прибулими російськими телеканалами, потім закрилися у готелі «Козацький», а потім поставили на Майдані пару наметів, вимагаючи зміни влади. Цей захід міг виглядати карикатурно, бо вже в неділю ввечері весь протест на Майдані виглядав, як зібрання кількох міських божевільних.

Що ж це, зрештою, було?

СПРОВОКОВАНИЙ ЛЮМПЕН-ПУТЧ

Політолог Вадим Карасьов вважає, що об`єктивних причин для масових вуличних протестів сьогодні немає:

«Те, що на Майдані ми спостерігаємо і, напевно, ще будемо спостерігати спроби спровокованого люмпен-протесту, ще не робить цей протест Майданом, - сказав експерт кореспонденту Укрінформу. - Це більше схоже на невдалий карикатурний фарсовий і фальш-стартний путч мілітаризованих люмпенів і різного роду політичних пройдисвітів, які намагаються використовувати наявність протестних настроїв у суспільстві.

Вони присутні в суспільстві, але до масового цивілізованого мирного проєвропейского протесту, як це було в 2004 і 2013-2014 роках, така форма їх вираження відношення не має або має дуже віддалене.

Це спроба, використовуючи сьогоднішні і парламентську, і урядову напівкризу, і певну нестабільність в країні, і невирішеність питання зі Східним Донбасом - так званими ЛНР/ДНР, і погіршення економічної і соціальної ситуації, дестабілізувати, дискредитувати як сам Майдан, так і цивілізований мирний цивільний протест.

Навіть якщо в цих протестних акціях немає прямої руки Кремля, то, безумовно, вони грають на руку Кремлю. Але я більше схиляюсь до версії, що хтось усередині країни намагається за допомогою різного роду псевдомайданів, псевдопротесту і люмпен-путчів остаточно дестабілізувати ситуацію в країні - і на руїнах стабільності й державності дістатися до вершин влади. Такі політичні методи вважаю «мародерством на проблемах».

Переконаний, що сьогодні об'єктивних причин для масових вуличних протестів немає, тому що для висловлення невдоволення існуючою політикою держави, влади, Кабміну є легальні процедури.

Сьогодні є більше можливостей для реалізації інтересів і задоволених, і незадоволених через легальну партійну систему і легальні парламентські процедури, ніж через пошук сумнівного політичного щастя на вулиці та розкачку й так дуже нестійкої сьогодні ситуації як поза, так і всередині держави».

ПРИСУТНІСТЬ КАРМАЗІНА ПОКАЗУЄ, ЩО КРУТЯТЬ ІДЕЮ ДОСТРОКОВИХ ВИБОРІВ

Володимир Фесенко, політолог, керівник Центру політичних досліджень «Пента» в інтерв`ю Укрінформу також назвав останні події на київському Майдані фарсом.

«Оцінка подій на Майдані дуже проста - це фарс та імітація, - сказав він. Як за формою, так і за наслідками. Тому що всерйоз тих людей, які там були, сприймати не варто. Я не кажу про простих виконавців, яких напевно обдурили: комусь заплатили, комусь - ні. Ключові виконавці розіграли шоу, імітували, судячи з усього, Третій майдан. Оскільки це імітація, всерйоз ці вимоги, гучні заяви сприймати не варто.

Активне ж розкручування теми Третього майдану в російських ЗМІ дає право на життя версії про те, що до цих подій причетні російські спецслужби.

І це версія, до якої варто ставитися серйозно. Це могло бути свідоме розгойдування ситуації, провокування дестабілізації, реальних масових заворушень. Це називається - кинути сірник, щоб спалахнуло велике вогнище, враховуючи невдоволення людей, розчарування, плюс інформаційний привід - друга річниця Майдану. Розрахунок робився на це.

Але у організаторів акції не вийшов гучний протест у зв'язку з тим, що протестувати вийшли нікому не відомі персонажі.

Люди проігнорували, тому що виникло запитання: "Ну хто це такі?". Цю акцію можна розцінювати як спробу розхитати ситуацію для провокування дострокових парламентських виборів. На користь цієї версії говорить той факт, що був заявлений пан Кармазін. Хто хоч трішки знайомий з його діяльністю, знає, що він безкоштовно не працює. Хоча може, звичайно, він і хоче в політику. Не знаю, як зараз, але раніше було багато чуток про те, що він брав активну участь в якихось політичних акціях і дійствах не безкоштовно.

Третя версія, до якої я схиляюся, це галаслива піар-акція для розкрутки нового політичного проекту. Знову таки, під дострокові вибори. Зараз у багатьох розігрався апетит, з'явилися якісь ілюзії з приводу дострокових виборів. Ось і вирішили запустити нову версію деякої подоби Правого сектора. Думаю, спроба буде провальною. Але, мабуть, хтось вирішив, що зараз, поки є невдоволення у населення, ну і мода - на мій погляд, дещо перебільшена, на праворадикальні рухи, розкрутити таким чином новий проект.

НОВИЙ МАЙДАН НІЧОГО НЕ ЗМІНИТЬ

Так званий "Третій майдан" не змінить ситуацію в країні через свою безсистемність, - сказав Укрінформу волонтер, учасник АТО Мирослав Гай.- Необхідно добиватися та впроваджувати зміни не революційним шляхом, а легальним  - через нові патріотичні громадські організації та політичні сили.

"Ідея "Третього майдану" позбавлена сенсу. І я також незадоволений тим, що зараз відбувається в країні, рівнем впровадження реформ, присутністю урядовців часів Януковича, поверненням "регіоналів" тощо... Але новий Майдан нічого не зможе поміняти тому, що він не має системності. Мають з'явитися нові обличчя, організації, політичні партії, куди увійдуть представники прогресивних, проєвропейських та патріотичних сил, які матимуть мету не наживитися, накрасти з бюджету, а проводити реальні реформи, будувати для себе та своїх дітей кращу країну. Наразі потрібно спробувати добитися змін законним політичним шляхом. І лише, якщо політичні шляхи себе вичерпають, і ми побачимо, що цей уряд став урядом Януковича №2, тоді можливі якісь більш радикальні дії. Наразі ж потрібно добиватися змін у законному руслі. Тим більше, що зараз це можливо. Я особисто не знайомий з організаторами з так званих "Революційних правих сил". "Хоча "Товариство ветеранів АТО", членом якого я є, також запрошували взяти участь у цих зібраннях на Майдані, з наметами і так далі. І я знаю багато людей, які туди прийшли з ветеранських груп, з капеланської служби, і там є дуже багато хороших людей, які обурені тим, що відбувається у країні. Вони прийшли за таким собі пошуком справедливості у тому вигляді, в якому вони її розуміють.

Водночас, організатори намагалися використати почуття невдоволення людей, спрямувавши його на масові безлади. Люди, які це організували, як на мене, взагалі не мають почуття відповідальності перед собою, перед іншими людьми та побратимами-ветеранами.  Запросивши хороших людей на цю акцію, яка фактично була організована заради провокації та створення нехорошої картинки для іноземних ЗМІ, вони розраховували на те, що приєднаються люди, кияни (а в ці жалобні дні було багато людей на Майдані), і їх можна буде повести на якісь масові провокації та масові протести проти нинішньої влади.

Мені абсолютно не зрозуміло, чому два роки ці люди ніяк себе не проявляли щодо офісу Ахметова та російських банків, і раптом саме в день жалоби, коли вся країна перебуває у траурі, і люди прийшли пом'янути, вони повели натовп громити ці установи. Це однозначно була підготовлена провокація, участь у якій по наївності взяли багато хороших людей. Ті, хто були на цьому так званому "революційному зібранні", зрозуміли, що відбувається і пішли звідти.

Багато учасників Революції Гідності навмисно обмежили своє перебування на Майдані незалежності 20 лютого, щоб не бути залученими до провокацій. "Наприклад, 3-тя сотня Самооборони була 18-го числа на Майдані, потім пройшлися 20 числа і зібралися у себе в штабі пом'янути хлопців. Наша ветеранська організація також зробила невеличку ходу по тих місцях, де загинули хлопці. І так само багато інших. Знаю, що деякі представники "Правого сектора", приїхавши в Київ, взагалі зібралися на Трухановому острові. Все таки це - день жалоби, а не привід для якихось системних дій. Але кияни виявилися мудрими та не піддалися на провокації. В РПС я бачу сили, які незадоволені тим, що вони зараз не при владі, і які сподіваються, що революційним шляхом вони зможуть якось прийти до влади. Але, слава Богу, у них не вийшло, кияни виявилися більш мудрими».

РПС НІХТО НЕ УПОВНОВАЖУВАВ

Представники низки добровольчих батальйонів та підрозділів Збройних Сил і Нацгвардії виступили із засудженням заходів, влаштованих так званими "Революційними правими силами" (РПС) з метою організації "Третього майдану".

З відповідними заявами на прес-конференції у Києві виступили представники 25-го батальйону "Київська Русь", 40-го окремого мотопіхотного батальйону "Кривбас", батальйону "Донбас", полку "Дніпро-1", батальйону ім. Кульчицького, роти спецпризначення Нацгвардії.

"На даний момент у країні склалася складна ситуація зі стихійними протестними діями, які виникли у ході заходів пам'яті героїв Небесної Сотні. Під час цих заходів відбувся мітинг, і цими протестними настроями, які виникли у протестній масі, скористалися представники РПС і заявили про "початок нового Майдану", - заявив екс-командир 5-ї роти полку "Дніпро-1" Володимир Шилов.

Він наголосив на тому, що учасники АТО жодним чином не підтримують погроми банківських чи урядових установ. Шилов також повідомив про те, що наразі створюється громадське об'єднання, куди можуть "увійти усі здорові патріотичні сили", і яке буде у правовому руслі впливати на нинішню ситуацію.

"Учасники АТО не уповноважували РПС виступати від свого імені на Майдані. З усією відповідальністю заявляємо, що ми не приймаємо ніякої участі у діях, спрямованих на дестабілізацію ситуації в країні", - наголосив ветеран роти спецпризначення Нацгвардії Андрій Марін.

На його переконання, на даний момент, "коли загарбники активізувалися і підтягують усе більше й більше техніки", у жодному випадку не можна допустити "якихось антиконституційних дій в країні". Він зазначив, що у багатьох людей зараз "накипіло у серцях", однак потрібно вирішувати усі ці питання на спеціальному "майданчику" та у правовому руслі. Марін зазначив, що в учасників АТО також багато запитань до керівництва держави, але водночас вони переконані, що потрібно все вирішувати шляхом діалогу, а також готові надати владі допомогу у вирішенні проблем, які накопичилися.

Окремо Марін вказав на те, що його побратими, зокрема, вже запобігли проникненню на Майдан представників деструктивних сил з так званого "Антимайдану". Зокрема, за його словами, в ряди учасників "Третього майдану" вже хотіли втертися люди з Донецька, Горлівки та Попасної.

Представник 25-го батальйону "Київська Русь" Олександр Чекмаз наголосив, що хоча у бійців його підрозділу також є багато запитань до керівництва країни, однак силова зміна влади є неприпустимою. "Ми не допустимо на Майдані кровопролиття. А тих людей, які на Майдані, закликаю опам'ятатися. Нам не потрібно зараз у державі дисбалансу. Ніяких політичних проектів на Майдані не допустимо", - наголосив він.

"Дуже багато зараз проблем, які потрібно вирішувати, є багато зараз запитань і до нашого уряду, і до Верховної Ради, але побиття вікон, штурм банків та побиття екіпажу поліції не приведуть до вирішення цих проблем", - погодився з ним командир батальйону ім.Кульчицького Віктор Толочко.

Юрій Брехаря з 40-го батальйону "Кривбас" також звернувся до хлопців, які були помічені на Майдані з шевронами батальйону, яких, за його словами, "ніхто не уповноважував робити якісь заяви чи дії від нашого батальйону". "Тому або припиніть участь у цій провокації, або зніміть шеврони нашого батальйону", - заявив він.

Ветеран батальйону "Донбас" Дмитро Есаулов також прокоментував запитання багатьох людей, чи потрібно йти на Майдан: "Ми, ветерани АТО, у силу причин та подій, які ми пройшли за ці два роки, бачивши кров своїх бойових побратимів, їх загибель, ніколи не доведемо внутрішню ситуацію в країні до громадянського протистояння. І ніколи не будемо вас закликати піти на штурм адмінбудівель", - заявив він.

"Ми завжди будемо діяти в рамках діалогу, якщо буде хоч найменша можливість ним скористатися. Але якщо, не дай Боже, колись до цього дійде, якщо протистояння дійде до точки неповернення, то ми готові пролити свою кров, а ніяк не вашу. Тому ігноруйте усі пропозиції вийти на Майдан, брати участь у протистояннях, захопленнях та погромах", - додав Есаулов. 

І ДРАКА НАОСТАНОК

Зрештою, «революціонери» не змогли порозумітися й між собою. На Майдані Незалежності між ними сталася бійка. Про це з місця події повідомив кореспондент Укрінформу.

На активістів напали невідомі особи, обличчя яких були закриті балаклавами. Всього група радикально налаштованих молодиків налічувала близько 10 осіб. За активістів, які стоять на Майдані біля наметів, вступилися мирні громадяни.

За словами одного з нападників, він представляє учасників Майдану та бійців АТО, які виступають «проти проплаченої акції на Майдані Незалежності». Після бійки сталася сварка між активістами і особами в балаклавах. На місце події прибула патрульна поліція, що затримала 4-х нападників для встановлення особи.

Наразі Національна гвардія продовжує охороняти правопорядок у столиці в посиленому режимі.Про це повідомила керівник прес-служби Національної Гвардії України Світлана Павловська.

"Починаючи з 21 лютого підрозділи Національної Гвардії України до сьогодні несуть службу по охороні громадського порядку і по охороні особливо важливих об'єктів у столиці України. Цей перелік включає Адміністрацію Президента, приміщення Кабміну та інші державні установи.", - сказала Павловська.

Вона зауважила, що до переліку особливо важливих об'єктів готелі не відносяться, тому будь-яка інформація щодо участі військовослужбовців Нацгвардії України у якихось активних діях біля приміщень готелів - є хибною і не відповідає дійсності.

Павловська нагадала, що в першій половині дня суботи (21 лютого 2016 року - ред.) були акти порушень закону - це спроби знищити майно деяких установ. Зокрема, майно "Альфа-Банку" та "Сбербанку Росії". На разі, проводяться відповідні слідчі дії.

Надія Юрченко, Василь Короткий, Наталія Молчанова, Олена Бількевич, Київ.
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-