МЗС України вручило ноту протесту російському консулу

МЗС України вручило ноту протесту російському консулу

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України 19 лютого викликало консула Посольства Російської Федерації в Україні і вручило йому ноту протесту з вимогою припинити практику систематичних порушень прав громадян України, незаконно утримуваних та засуджених на території Росії.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

«Російській стороні було висловлено глибоке занепокоєння у зв'язку з продовженням судового фарсу у справі Надії Савченко, а також застосуванням тортур до незаконно засудженого громадянина України Геннадія Афанасьєва і безпідставного посилення режиму утримання, що спричинило суттєве погіршення його здоров'я», - наголосило українське зовнішньополітичне відомство.

Міністерство підкреслює, що російській стороні висловлено протест щодо неприпустимості порушення права консульських посадових осіб України на доступ до незаконно утримуваних громадян України, як це передбачено статтею 13 Консульської конвенції між Україною та РФ, що унеможливило протягом тривалого часу відвідання Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Геннадія Афанасьєва, Юрія Солошенка та Олександра Костенка.

«Перешкоджання російською стороною здійсненню консульськими посадовими особами України контактів з незаконно утримуваними  громадянами України розцінюємо як свідоме приховування органами влади Російської Федерації фактів грубих порушень їхніх прав», - йдеться у заяві.

МЗС України заявило вимогу перед російською стороною невідкладно вжити вичерпних заходів з метою відновлення порушених прав незаконно утримуваних та засуджених на території РФ громадян України і їх негайного звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-