Закон про електронні декларації розчарував ЄС - Томбінський

Закон про електронні декларації розчарував ЄС - Томбінський

Укрінформ
Ухвалений у середу ВР Закон "Про електронні декларації" (№3755) викликав розчарування у Європейському Союзі, оскільки він не відповідає взятим Україною на себе антикорупційним зобов'язанням.

Про це йдеться у коментарі голови Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського з приводу законів, за які вчора голосувала Верховна Рада, оприлюдненому на сторінці представництва у Facebook.

"Новоухвалений закон про роботу електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (3755), викликає розчарування; він не відповідає антикорупційним зобов'язанням, що їх взяло на себе керівництво України. Потрібно вдатися до негайних дій, аби створити ефективну систему перевірки декларування статків і забезпечити спроможність виконання своїх обов'язків Національною агенцією із питання запобігання корупції, спрямованих на перешкоджання та викриття корупції", - йдеться у документі.

Томбінський привітав ухвалення у першому читанні законів про удосконалення засад діяльності Національної агенції України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (4056), та про удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації (4054). "Обидва закони відповідають стандартам ЄС, і я очікую схвалення цих версій у другому читанні", - зазначив він.

Водночас Томбінський акцентував увагу на необхідності внести зміни до закону "Про прокуратуру", які обмежили б вплив Генпрокурора на призначення Спеціалізованого антикорупційного прокурора.

"У проекті закону "Про прокуратуру" міститься й досі забагато дискреційної влади Генерального прокурора, що дозволяє йому відхиляти кандидатури на посаду Спеціалізованого антикорупційного прокурора, якого призначає незалежна відбіркова комісія. Подальші зміни у закон мають владнати це питання, аби гарантувати повну незалежність Спеціалізованого антикорупційного прокурора", - нагадав голова Представництва ЄС в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-