Єльченко: Росія нехтувала Статутом ООН постійно після розвалу СРСР

Єльченко: Росія нехтувала Статутом ООН постійно після розвалу СРСР

Укрінформ
Постійне нехтування та перекручування Російською Федерацією – постійним членом Ради Безпеки ООН – Статуту ООН для виправдання своєї агресії призвело до найгіршої кризи в Європі за останні часи.

На цьому наголосив під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН у понеділок постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Нео-імперіалістичні амбіції Російської Федерації та її безрозсудний мілітаристський авантюризм створили найгіршу кризу безпеки в Європі після завершення Другої світової війни", - заявив український представник під час засідання Радбезу щодо принципів і цілей Статуту ООН як ключового елементу для підтримки міжнародного миру й безпеки.

Він підкреслив, що в спробі виправдати свої дії невірною інтерпретацією положень Статуту ООН, "Росія дуже часто впродовж, як мінімум, 25 років свого членства в ООН (після розвалу СРСР. – Ред.) демонструвала, що не поважає своїх зобов'язань за міжнародним правом та Статутом ООН".

Найяскравіше це було видно під час агресії РФ проти Грузії в 2008 році, окупації Криму в 2014-му та розв'язанні війни в Україні. Для прикладу Єльченко зазначив, що за резолюцією 3314 Генасамблеї ООН, "дії Російської Федерації по відношенню до Криму, а також на сході України, прямо підпадають під визначення акту агресії - злочину проти міжнародного миру".

Відповідно до статті 2 Статуту ООН, застосування сили проти територіальної цілісності іншої держави є незаконним. "Таким чином, будь-яке захоплення території не може бути визнане правомірним або узаконеним у подальшому", - акцентував постпред України.

Він нагадав, що впродовж майже двох років військової агресії РФ проти України загинуло понад 9 тис. цивільних, щонайменше 20 тис. отримали поранення, а мільйони вимушені були стати переселенцями.

Агресивна війна Росії проти України є серйозним порушенням імперативних норм міжнародного права, міжнародних зобов'язань і зобов'язань РФ відповідно до Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту, Будапештського меморандуму та інших міжнародних договорів і документів, наголосив постійний представник України при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-