Дмитро Шимків, заступник глави Адміністрації Президента України
Деякі люди звикли заробляти за рахунок сірості або темноти
Інтерв'ю 12.02.2016 10:30

Далі варто відзначити реформи правоохоронних органів, зокрема створення поліції. Зараз 60% українського суспільства довіряє поліції, і це - враховуючи, що раніше ця довіра було майже нульовою. Ми маємо на сьогодні 6,5 тис. поліцейських у десяти містах. Ми також значно зменшили адміністративний апарат у прокуратурі, кількість прокурорів скорочено на 23%, її позбавлено функції загального нагляду.

- Електронні закупівлі також є видимою частиною реформ...

- Це - реформа, яка визріла з пілотного проекту і перетворилася на мейнстрім-проект, де ми довели, що за допомогою електронних засобів можна економити. На сьогоднішній день це більше 40 тис. тендерів, а загалом обсяг торгів за минулий рік склав 6 млрд гривень. При цьому, вдалося зекономити понад 500 млн гривень. Це - жива історія, система побудована, вона запрацювала, міністерства її використовують. І ми прийняли закон, який дозволяє розповсюджуквати це далі.

Ми також ратифікувати угоду про СОТ у частині державних закупівель, і тепер українські підприємці можуть брати участь у державних закупівлях в інших країнах. Це дуже важливий елемент, оскільки він відкриває нові можливості для нашого бізнесу, особливо в Європі.

Якщо говорити про цифрові питання в Україні у контексті технологічного розвитку, то ми запровадили в минулому році закон про публікацію відкритих даних, відкрили реєстр, створили інструмент електронних петицій. Цього всього раніше не було.

- Це дуже важливе питання, ми його винесемо найближчим часом на Національну раду реформ, тому що питання збереження енергії це - економія споживання, економія використання, використання альтернеливних джерел. Це зменшує нашу залежність від енергетичних ресурсів і сприяє розвитку власних енергетичних можливостей. Питання, що зараз потребує вирішення: як стимулювати громадян України бути енергетично ощадливими? Це є одним з найважливіших завдань. Повага до енергоресурсів в СРСР була відсутньою, у то час як у Європі вона була досить високою. Зараз важливо повернути культуру економнішого споживання енергоресурсів.

- Я не можу говорити за всіх, але бувають ситуації, коли пишуть просто неправду. Звичайно, є ситуації, коли виникають якісь проблеми, і ми намагаємося вплинути на їх виправлення, адже не все було відразу. Але зараз результат є очевидним, якщо подивитися на нову форму, зброю наших солдат, зокрема і завдяки допомозі, яку ми отримували від США та інших країн. У будь-якій реформі будуть і позитиви, і негативи: десь виникли проблеми з імплементацією, десь не дотягнули, десь треба щось переглянути. Реформа - це живий процес вдосконалення, виведення системи чи процедур на кращий рівень. Тому, треба окремо розглядати кожен конкретний випадок. Водночас, мушу наголосити, що досить часто інформація з проблемами в армії - це розповсюджувані російські провокації, аби поширити певні негативні настрої в суспільстві.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-