Зубко хоче зробити з Фонду енергоефективності «машину по залученню інвестицій»

Зубко хоче зробити з Фонду енергоефективності «машину по залученню інвестицій»

Укрінформ
Фонд енергоефективності стане потужною машиною по залученню інвестицій від міжнародних організацій для виконання проектів модернізації інфраструктури. Наразі вже є низка домовленостей з донорами щодо наповнення Фонду.

Про це віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко сказав під час міжнародної конференції “Україна у фокусі: Стратегічна зустріч глобальних експортно-кредитних агенцій і багатосторонніх фінансових інституцій”, організованої представництвом Американської торгової палати в Україні, повідомили Укрінформу в прес-службі віце-прем'єра. 

«Ми разом з нашими партнерами - урядом Німеччини та Європейським Союзом - розробили фінансову модель Фонду енергоефективності, у рамках якого держава цьогоріч спрямовує 800 млн грн. Також є домовленості по наповненню цього фонду від наших донорів. Це стане потужною машиною по залученню інвестицій», - підкреслив Зубко. 

Він наголосив, що, не інвестуючи в енергоефективність, Україна змушена щороку витрачати додатково 1 млрд грн на виплату субсидій для населення на сплату житлово-комунальних послуг. Натомість, у міру реалізації енергоефективних заходів в країні, зекономлені на субсидіях кошти повертатимуться у галузь вже у вигляді ефективних інвестицій.

«Залишки від субсидій будуть повертатися у бюджет і спрямовуватися на енергоефективні заходи», - розповів віце-прем'єр-міністр. 

Зазначається, що наразі подібні механізми вже діють, зокрема в Литві, де з Фонду енергоефективності, наповненого коштами міжнародних донорів та банків, фінансують проекти реновації багатоквартирних будинків. 

Нагадаємо, наразі і в Україні відбувається підготовка до створення аналогічного Фонду, зокрема, представництвом ЄС було проведено конкурс на відбір консультантів для підготовки відповідних документів, переможцем якого стала компанія McKinsey.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-