Бойовики намагаються залякати спостерігачів ОБСЄ - Хуг

Бойовики намагаються залякати спостерігачів ОБСЄ - Хуг

Укрінформ
Бойовики незаконних збройних формувань на Донбасі залякують спостерігачів ОБСЄ і обмежують свободу їх пересування.

Про це заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг під час брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На минулому тижні трапився 21 випадок, коли працівники ОБСЄ не могли вільно пересуватися. Усі, окрім трьох випадків, були спричинені бойовиками так званих "ДНР" і "ЛНР", - зазначив він.

Хуг наголосив, що бойовики незаконних збройних формувань постійно пов'язують ці проблеми з недостатньо ефективною комунікацією ОБСЄ з їх "командуванням".

"З власного досвіду можу сказати, що це не так. Ми разом з колегами намагалися верифікувати відведення важкого озброєння в підконтрольному так званій "ЛНР" районі поблизу населеного пункту Мирне, однак нам заборонили доступ. Я одразу зателефонував у спільний центр по координації і контролю, але ми досі не отримали дозвіл", - сказав він.

Водночас Хуг відзначив, що бойовики заважають моніторити кордон, незважаючи на мандат місії: "Так звана "ЛНР" заважає СММ потрапити на кордон, зокрема, в район н.п. Червоний Жовтень. Спостерігачі не можуть отримати доступ туди з березня 2015 року".

Однак, за його словами, найгірший інцидент трапився зі спостерігачами у суботу поблизу Мар'їнки на південний захід від Донецька.

"Вони були там, щоб сприяти і моніторити відновлення критичної інфраструктури. Несподівано хтось вистрелив в них, попавши в один з автомобілів, коли самі спостерігачі стояли поряд у кількох метрах від них. На щастя, ніхто не постраждав", - зазначив Хуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-