Професор Задорожній розповів про підготовку до повернення Криму

Професор Задорожній розповів про підготовку до повернення Криму

Укрінформ
Україна за нормами міжнародного права має всі підстави для повернення Криму.

Про це заявив автор презентованої в Укрінформі монографії «Анексія Криму - міжнародний злочин» професор, доктор юридичних наук, завідувач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Олександр Задорожній.

«Україна має всі юридичні підстави для повернення Криму. До цього слід готуватися, і моя монографія є частиною цієї підготовки», - заявив Задорожній. 

За його словами, Україна і Росія є незалежними державами, відносини яких регламентуються виключно міжнародним правом.

«Не історією Російської Федерації, не конституційними нормами Російської Федерації, не її кримінальним правом, не соціологічними дослідженнями, а саме міжнародним правом», - наголосив він.

Задорожній зазначив, що проаналізував 32 позиції, за якими «росіяни відстоюють право на Крим», але всі вони неправомірні в рамках міжнародного права.

«Міжнародне право чітко регламентує чотири позиції, які дають право на самовизначення народу», - пояснив він.

Перша з них - «присутність народу як суб'єкта, наділеного правом самовизначення». Друга - «вичерпаність внутрішніх можливостей для самовизначення». Третя - «наявність екстремальних обставин, таких як систематична дискримінація і експлуатація населення, відмова центрального уряду від компромісних рішень» і четверта - «неучасть у процесі самовизначення іноземних військ», які, за визнанням самого Путіна, у Криму були, аргументував професор.

Він додав, що проаналізував більш як 400 міжнародних документів, які були підписані між Україною і Росією з 1991 року.

«Я один, напевно, прочитав всі ці договори і документи, підписані між Україною і Росією з 1991 року - їх 403. Деякі з них вже забуті, і жоден не виконується, все порушено, включаючи абсолютно неправомірно денонсовані договори про Чорноморський флот у 1997 році і Харківські угоди у 2010 році», - зазначив Задорожній.

Як повідомляв Укрінформ, у середу в агентстві відбулася презентація монографії професора, доктора юридичних наук, завідувача кафедрою міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Олександра Задорожнього, в якій було досліджено тему неправомірності дій Росії у Криму, починаючи з окупації півострова у лютому 2014 року по теперішній час.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-