Європарламент має шість проектів резолюцій щодо України, Грузії та Молдови

Європарламент має шість проектів резолюцій щодо України, Грузії та Молдови

Укрінформ
Проекти резолюцій ліберально-демократичної більшості Європарламенту неухильно підтримують процес реформ в Україні, перспективи держави вступити в ЄС, скасування візового режиму для українців та продовження санкцій проти Росії.

Консолідовану резолюцію про стан та перспективи імплементації угод про асоціацію, включаючи поглиблені і всеохоплюючі зони вільної торгівлі з Україною, Грузією та Молдовою, Європарламент проголосує у четвер, 21 січня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Як засвідчує аналіз змісту документів, ліберально-демократична більшість законодавчого органу ЄС вітає прогрес реформ в Україні, наголошуючи на необхідності ефективної і повної імплементації поглибленої і всеохоплюючої ЗВТ Україна-ЄС, яка почала діяти з 1 січня 2016 року.

"Європарламент вітає рішення ЄС продовжити санкції щодо Росії на подальші шість місяців і підкреслює, що ці заходи повинні бути чинними, доки не будуть повністю виконані мінські домовленості і не відновлена територіальна цілісність України. Наголошує, що у випадках подальших провокацій і дестабілізації ситуації в Україні, ці обмежувальні заходи повинні бути навіть посилені", - йдеться у проекті документу від політичної групи "зелених".

Ця політична сила, а також європейські "народники" і ліберали рішуче засудили інтервенцію і військову агресію Росії проти України. Вони також включили до своїх резолюцій положення про те, що політична асоціація не є кінцевою метою європейської інтеграції України, Грузії та Молдови, а відтак, ці країни можуть подати заявку на членство у відповідності до ст. 49 Угоди про ЄС.

"Європарламент очікує на конкретну пропозицію Єврокомісії щодо включення України до переліку третіх країн, громадяни яких позбавляються візових вимог", - зазначено у проекті резолюції політичної групи Європейської народної партії.

На цьому тлі європарламентарії закликають українське керівництво продовжити реформи, в особливості щодо внесення конституційних змін, спрямованих на забезпечення незалежності судової системи, боротьби з корупцією, імплементації законодавства відносно недискримінації.

У проекті документу Альянсу лібералів і демократів за Європу також підтримується ініціативи із розгортання міжнародної миротворчої місії на сході України, а також місії у рамках спільної політики безпеки та оборони ЄС на період проведення на Донбасі місцевих виборів.

Деякі політичні групи також висловили своє занепокоєння у зв’язку із проведенням у квітні у Нідерландах консультаційного референдуму щодо асоціації Україна-ЄС.

Європарламентарії також вкотре закличуть Росію звільнити усіх українських політичних в’язнів.

Єдиним антиукраїнським, спрямованим проти цінностей ЄС і на підтримку Росії є проект резолюції від політичної групи Європейських об’єднаних лівих. Але її положення не мають шансів бути включеними до проекту консолідованого документу.

У середу, напередодні голосування резолюції, у Європарламенті пройдуть дебати за участю високого представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріки Могеріні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-