Порошенко звільнив Кірєєва і ще трьох суддів

Порошенко звільнив Кірєєва і ще трьох суддів

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко звільнив з суддівських посад Родіона Кірєєва та ще трьох одіозних його колег.

Про це повідомляє прес-служба Президента України.

"Зокрема, звільнено суддю Печерського районного суду міста Києва Родіона Кірєєва, який, за висновком Вищої ради юстиції, під час розгляду кримінальної справи за обвинуваченням колишнього Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко безпідставно змінив запобіжний захід з підписки про невиїзд на тримання під вартою, чим допустив свавільне та незаконне позбавлення її волі", - йдеться в повідомленні.

Як констатують у прес-службі Президента, дії судді Кірєєва призвели до порушення основоположного права людини на свободу та слугували підставою для винесення Європейським судом рішення проти України, що зашкодило авторитету судової влади та держави Україна. Вказане рішення викликало значний суспільний резонанс. До Вищої кваліфікаційної комісії суддів надійшло понад 800 скарг від громадян.

Крім того, звільнено суддю Червонозаводського районного суду міста Харкова Олену Васильєву, за рішеннями якої було притягнуто до адміністративної відповідальності учасників акцій протесту 19 лютого 2014 року у Харкові. Тоді активісти-майданівці Голубєв та Воронцов, що брали участь у блокуванні воріт Академії внутрішніх військ, отримали по 15 діб адміністративного арешту кожен.

Віталія Літвінова звільнено з посади судді Оболонського районного суду міста Києва за необрунтоване рішення щодо активіста Євромайдану у січні 2014 року. Олександр Кравцов неправомірно утримувався під вартою з 23 січня по 23 березня 2014 року. Крім цього, за інформацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів, за період березень - серпень 2014 року щодо судді В.Літвінова відкрито три дисциплінарні справи за зверненнями щодо його рішень відносно учасників масових акцій у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014-го.

Серед звільнених - суддя Ленінського районного суду міста Луганська Олексій Золотарьов, який у лютому 2013 року прийняв чотири неправові рішення щодо права власності на трубопроводи, що знаходяться на землях Слов'яносербського, Сватівського та Білокуракінського районів Луганської області. Внаслідок часткового демонтажу трубопроводів відбулося руйнування меліоративної системи. Загальна довжина трубопроводів, які вибули з державної власності та власності третіх осіб на підставі незаконних судових рішень судді Золотарьова, складає 37,7 кілометрів.

Із пропозиціями про звільнення з посад суддів до Президента звернулася Вища рада юстиції за підсумками перевірок, що проводилася у відповідності до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-