Роман Безсмертний, представник України в Тристоронній контактній групі у Мінську
Ртуть розлилася, і збирати її дуже непросто
Інтерв'ю 14.01.2016 14:08

- Якщо б ви вчора запитали мене про перші емоції від зустрічі, я б напевно сказав: «Яким ти був, таким ти і зостався». Але якщо говорити дипломатичною мовою: продовжується складний процес переговорів.  Складний ще й тому, що невиконання у рамках 2015 року поставлених заходів та завдань супроводжується тим, що росіяни на свій лад трактують речі, які записані у Мінських угодах. Тепер на це наклалося нерозуміння, що за чим робити, яка логіка цього процесу. Ситуація складна, і нам не обійтися без пошуку того, що називається Мінськ-3. Для мене це очевидно, я 24 години живу із тими документами. Я розумію філософію, послідовність, таймінг. У чому успіх справи? У точній постановці завдання та точній хронології виконання цих завдань. На сьогодні не можна говорити ні про одне, ні про друге.  Пам'ятаєте, я до 1 січня казав, що Мінськ - це термометр, який заміряв температуру на континенті? Тепер термометр розбито, воно розлилося, ртуть розсипалася. Ви бачили, що таке розсипана ртуть? Зараза, яку треба збирати голими руками.

Мені вдалося зібрати ртуть, коли дитина розбила термометр.

- Тоді ви розумієте, що, збираючи її, ти боїшся, бо розумієш - які наслідки матиме необережність.

Так виглядає, що нас партнери припирають виконувати обов'язки Мінська у тій трактовці, в якій їх бачить Москва? Інтегрувати Донбас, не маючи контролю над кордоном.

- Я на собі такого тиску не відчуваю. Мені не так часто доводиться спілкуватися із політичним керівництвом держави, але принаймні в директивах, які я маю, нема нічого такого, зокрема - вимог, щоб я міняв позицію. Є абсолютно мої тверді переконання та досвід, як діяти в тій чи іншій ситуації. І те, що стосується безпекових питань, політичного процесу, гуманітарного. Я не бачу можливості говорити про політичний виборчий процес, якщо не вирішено питання безпеки.

- Ви розумієте, як там все працює та пов'язано у підгрупах. Говорить про вибори політична група, просувається розмова в безпековому секторі. Пожвавлюється діалог у безпековій групі, краще йде діалог у політичній. Але як тільки випадає безпековий компонент, то ситуація у політичній групі заходить в тупик. Про що говорити, якщо не розв'язане питання безпеки та продовжують стріляти.

Це правда, що Вас та Ірину Геращенко представники «ЛНР» і «ДНР» так не люблять, що просили відкликати?

- Вимагали від керівника Контактної групи нас «забрати». На що він їм сказав, що це не я їх сюди прислав, не маю компетенції їх забирати, це компетенція їх Президента, тож не варто виставляти претензій.

Лана Самохвалова, Київ  

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-