Обама сильно обмовився, назвавши Україну країною-клієнтом Росії

Обама сильно обмовився, назвавши Україну країною-клієнтом Росії

Укрінформ
Президент США Барак Обама у зверненні до Сенату та Палати представників США "Про стан держави", яке стало останнім для нього на посаді, застосував вельми дивні слова стосовно України.

Говорячи про загрози, що стоять перед США і світом, Обама згадав і Росію, і її дії в Україні.

"Попри серйозні економічні скорочення, Росія спрямовує ресурси на утримання України та Сирії - країн-клієнтів, які вислизають з її орбіти", - сказав Обама. Мовою оригіналу це звучить так: "Even as their economy severely contracts, Russia is pouring resources in to prop up Ukraine and Syria - client states they saw slipping away from their orbit".

Для носіїв мови та експертів-міжнародників ця фраза виявилась загадкою, пише "Голос Америки".

Деякі оглядачі поспішили припустити, що використання саме таких слів Обамою є просто наслідком недогляду у складному процесі редагування промови.

"Обмовка щодо України не здивує тих, хто пройшов через багатошарову перевірку, щоб особисто бути присутнім на виступі Обами. Це не просто - стиснути закордонну політику США до 4-5 абзаців", - пише Ендрю Вейсс, віце-президент аналітичнго центру Carnegie Endowment.

Втім критично налаштовані оглядачі, здається, радо вхопились за буквальний текст промови президента, як предмет для далекосяжних висновків про політику США щодо України загалом.

"Це просто сором", - твітує про добір слів Обамою Кейсі Мічел, дописувач видань Politico та Diplomat.

"Може через те, що він так вважає він і блокував підтримку озброєння України за яку виступали провідні представники його кабінету - Байдена, Керрі, Картера (міністр оборони)", - розвиває свою думку Мічел.

"Україна - наш союзник, а не "держава-клієнт" Росії, пане президент! Те, що президент назвав нашого друга та союзника Україну "державою-клієнтом" Росії вказує на тривожний брак розуміння геополітичних реалій", - обурився конгресмен-республіканець Пітер Роскам.

"Це так обмовився? Бо Москва точно намагається дестабілізувати Україну", - поправляє президента США Крістофер Міллер з впливового видання Mashable.

Пайфер також висловив думку, що добір слів президентом США став наслідком помилки спічрайтера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-