ФСБ зачищає Донбас від неконтрольованих бойовиків - Stratfor

ФСБ зачищає Донбас від неконтрольованих бойовиків - Stratfor

Укрінформ
Росія відправила на Донбас агентів ФСБ, які почали зачистку регіону від неконтрольованих бойовиків.

Такого висновку дійшли експерти американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, повідомляє "Апостроф"

"Фактичне продовження Мінських угод на 2016 рік є свідченням того, що Україна і Росія готові піти на поступки один одному", - йдеться у звіті.

Першим, на думку експертів, назустріч опоненту пішов офіційний Київ. "РФ наполягала на продовженні дії домовленостей, але Україна коливалася, оскаржувала вимогу про проведення виборів на Донбасі, а також вказувала на триваючі на сході країни порушення режиму припинення вогню. Тим не менш, незадовго до телефонних переговорів у "нормандському форматі" (які відбулися наприкінці грудня 2015 року) канцлер Німеччини Ангела Меркель зробила особистий дзвінок Президента України Петру Порошенку, після якого, він, певно, пішов на поступки. Крім того, після спільних переговорів президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що вибори на Донбасі залишаються частиною домовленостей", - наголошується у документі.

Поступки з боку Росії, вважають в Stratfor, полягають у зниженні інтенсивності бойових дій на сході України. Незважаючи на те, що бойовики так званих "ДНР" і "ЛНР" продовжують порушувати режим припинення вогню, вони обстрілюють позиції сил АТО не до 50 разів на добу, як це було раніше, а близько 10-20 разів.

"Причому все це відбувається на фоні повідомлень української розвідки, що уздовж лінії розмежування на Донбасі збільшилася переміщення агентів російської Федеральної служби безпеки. Вони, судячи з усього, проводять зачистку сепаратистів, які вважаються неконтрольованими (вже після публікації звіту стало відомо про вбивство в Донецьку одного з командирів бойовиків "ДНР" Євгена Кононова - ред.). Іноді було важко сказати, за рахунок чого відбувалася ескалація на сході України: за наказом Кремля або ватажків бойовиків діяли за власною ініціативою. Тепер же, коли ФСБ відновлює контроль над лідерами сепаратистів, служба буде гарантувати, що на Донбасі все буде відбуватися за командою Москви", - впевнені представники приватної розвідки США.

Тим часом, захоплення бойовиками селища Комінтернове неподалік Маріуполя, а також подальші заяви українських військових про те, що там перебувають російські збройні сили, в "приватному ЦРУ" вважають ще одним ходом Москви із встановлення контролю над незаконними збройними формуваннями "ДНР" і "ЛНР". "Незважаючи на те, що такі дії можуть здатися проявом агресії, розташування російських військових сил поблизу українським також дає Москві більше прямого контролю над рівнем конфлікту на сході України", - наголосили аналітики.

Таким чином, прогнозують у Stratfor, отримавши повний контроль над обстановкою на окупованому Донбасі, ФСБ буде нагнітати або покращувати ситуацію в регіоні в залежності від ходу переговорів. При цьому Москва домагатиметься від Києва зрушень у плані проведення на сході країни місцевих виборів.

Разом з тим, не буде стояти осторонь від цих процесів Вашингтон, впевнені в Stratfor. За словами аналітиків, продовживши існуючі і запровадивши ряд нових санкцій відносно РФ, США демонструють проукраїнську позицію і не палають бажанням йти на поступки Москві. "Якщо Вашингтон підтримає Київ у його спробах припинити виконання своєї частини Мінська-2 до повного виконання Москвою своїх зобов'язань, це додасть Україні сміливості у протистоянні тиску з боку європейських держав і Росії з цього питання. Виходить, що, незважаючи на те, що 2016 рік почався з компромісів, подальший розвиток відносин України з РФ, а також Росії з США є дуже нестабільним", - підбили підсумки у приватній розвідці США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-