Аваков хоче радикальної реформи судів. Каже, світ зрозуміє і допоможе

Аваков хоче радикальної реформи судів. Каже, світ зрозуміє і допоможе

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наполягає на необхідності радикальної судової реформи з заміною всіх суддів.

Про це він написав у блозі на "Українській правді".

"Вважаю, що необхідно повернутися до радикального проекту, на якому наполягав свого часу "Народний фронт", але не отримав тоді підтримки. Мова тоді йшла про повну (!) заміні суддівського корпусу. Повне перезавантаження - з новим набором, професійним конкурсом і реальною ЗОВНІШНЬОЮ атестацією нинішнього суддівського корпусу. Пропонувалося вибудовувати нові суди паралельно, поки старі будуть працювати. Я ж прихильник ще більш жорсткого процесу. Ніхто, вже вибачте, не помре - і все зрозуміють і погодяться, якщо в країні не буде функціонувати судове правосуддя протягом трьох місяців формування нових судів!" - заявив міністр.

На його думку, всі розроблені і прийняті останнім часом законодавчі акти щодо судової реформи - півміри, і змінювати суди таким способом - "порожній процес - це як варити суп із сокири".

Він також висловив упевненість, що міжнародні партнери "зрозуміють і підтримають" Україну. "Прийняти всі необхідні законодавчі акти на перехідний період - від продовження процесуальних строків до порядку розгляду справ і - амба - локаут! - перезавантаження на три місяці. Всі пішли на конкурс - прийде новий суд! І не треба мені говорити, що це утопічно, складно, витратно... Якщо є воля до РЕАЛЬНИХ змін - отримати нову якість правоохоронної системи - тільки так і потрібно діяти! І всі наші іноземні партнери і зрозуміють і допоможуть. І люди підтримають! І інвестори повірять і прийдуть - адже це питання не тільки справедливості і законності - це питання й економіки!" - заявив Аваков.

Нагадаємо, оцінюючи проект судової реформи в Україні, Венеціанська комісія особливо підкреслювала, що звільнення всіх суддів можливо тільки у виняткових випадках, таких як зміна конституційного ладу, і суперечить європейським нормам і принципу верховенства права. До того ж, на думку експертів комісії, це не вирішить питання корупції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-