Чи у вірному напрямку іде Україна - опитування

Чи у вірному напрямку іде Україна - опитування

Укрінформ
Шістдесят відсотків українців наприкінці 2015 року вважають, що країна рухається в неправильному напрямку.

Про це сказала Ірина Бекешкіна - директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" - під час презентації результатів загальнонаціонального соціологічного опитування, що відбулася в Укрінформі. 

"Уже традиційно більшість населення вважає, що Україна продовжує йти в неправильному напрямку - 60%. Це фактично стільки ж, скільки було і в минулому році - 58%, наприкінці 2013-го так вважали 52%. 22% вважають, що Україна йде-таки в правильному напрямку", - зазначила Бекешкіна.

При цьому вона уточнила, що ті, хто впевнений у правильності напрямку, відзначають рух України в бік європейської інтеграції - 60%; зростання соціальної активності, поширення волонтерства -39%; здійснення, хоч і не швидко, потрібних реформ - 38%; зміцнення української армії, яка змогла дати відсіч агресору - 34%; більшу згуртованість та патріотичність - 33%.

Основні аргументи тих, які вважають, що Україна рухається в неправильному напрямку: продовження війни на Сході - 73%; зростання цін і не зростання зарплат - 69%; високий рівень корупції - 57%; невпевненість в майбутньому - 38%; різке зростання комунальних тарифів- 36%; те, що країною і досі правлять олігархи - 31%.

Індикатором правильного руху українці вважають закінчення бойових дій, встановлення миру на Донбасі - 73%; загальне зростання української економіки - 56%; загальне зростання рівня життя людей, пенсій, зарплат, стипендій - 52%; притягнення до кримінальної відповідальності корупціонерів - 50%; створення нових робочих місць - 37%.

"Тобто, оскільки тих, хто вважає, що Україна йде в неправильному напрямку, набагато більше - головні аргументи економічні. І економічні завдання є завданнями номер один, включаючи проблему корупції, яка сюди входить. І, звичайно, військові дії на Сході", - резюмувала Бакешкіна.

Водночас вона додала, що у грудні 2014 року готові були терпіти матеріальні труднощі  43% населення. Нині ця цифра зменшилася на 10%, але 33% готові потерпіти ще. А серед тієї категорії, що не готова терпіти, відбулися зміни, і для них основна причина не стільки скепсис щодо успішності реформ, скільки неможливість терпіти нинішнє злиденне матеріальне становище - майже 40%.

Опитування провели Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Київський міжнародний інститут соціології за фінансової підтримки ЄС з 15 по 25 грудня 2015 року. Опитано 2040 респондентів в усіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донбасу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-